eur:
394.3
usd:
369.44
bux:
65713.21
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jelentős bővítést hajt végre az Audi Győrben - Hírösszefoglaló

Nem változtatott az alapkamat szintjén a nemzeti bank Monetáris Tanácsa. Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

Több mint 40 milliárd forintból bővíti az Audi Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtő fejlesztést. Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: jelentős mértékben bővül az elektromos hajtásrendszerek előállítása a győri üzemben.

Dél-koreai rézfóliagyár épül Tatabányán. A 31 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a vállalat évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd, ami évente több mint 2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég.

Nem változtatott az alapkamat szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A jegybank arra számít, külső hatások erősödésével az adószűrt maginfláció az idei év végétől fokozatosan 3 százalékra csökken.

Rontotta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF frissített jelentése szerint a hazai össztermék az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal emelkedik az egész világ átlagát tekintve. A szakértők elsősorban azért borúlátóbbak, mert az áprilisi előrejelzés óta elmélyült a kereskedelmi viszály az Egyesült Államok és Kína között.

A családok támogatása mellett az egészségügyre, az oktatásra és nyugdíjra is több jut a 2020-as költségvetésben – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: jövőre az ideinél 184 milliárd forinttal több pénz kap az egészségügy és több mint 20 milliárd forintot különítettek el nyugdíjprémiumra.

Béremelést sürget a tanároknak, a tűzoltóknak és a rendőröknek a Párbeszéd. Kocsis-Cake Olivio az ellenzéki párt parlamenti képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőröknél és a tűzoltóknál már a működést veszélyezteti a létszámhiány.

Továbbra is várja önkéntesek jelentkezését az Országos Mentőszolgálat. A jelentkező fiatalok elsajátítják a mentőápolói ismereteket, idegen nyelvi órákon vesznek részt, valamint különböző munkafolyamatokba kapcsolódnak be.

Az Egyesült Királyság október 31-ig kilép az Európai Unióból - ígérte Boris Johnson, miután bejelentették, hogy ő nyerte a konzervatív párt elnökválasztását. A politikus szerdán veszi át a miniszterelnöki tisztséget Theresa Maytől, aki azért mondott le, mert saját pártjával sem tudta elfogadtatni a Brüsszellel kialkudott brexit-megállapodást.

Az Európai Unió kész importvámokat kivetni mintegy 35 milliárd eurónyi amerikai termékre, ha az Egyesült Államok védővámokkal sújtja a gépjárművek és autóalkatrészek behozatalát. Cecilia Malmström versenyjogi biztos hangsúlyozta: Brüsszel nem fogad el semmiféle méltánytalan kereskedelmet, kvótákat vagy önkéntes exportkorlátozást.

Stabilról negatívra rontotta a Boeing amerikai repülőgépgyártó adósi besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A hitelminősítő ezt azzal a bizonytalansággal indokolta, hogy továbbra sem tudni, mikor kerülhetnek ismét forgalomba a cég 737 MAX repülőgépei. Egy másik hitelminősítő, a Moody's is jelezte: ronthatja a Boeing adósbesorolását, ha a gépek a jövő év elejéig a földön maradnak.

Az Egyesült Államokban nagy többséggel jóváhagyta a szenátus az új védelmi miniszter kinevezését. Mark Esper katonaként vett részt az 1990-91-es öbölháborúban. 2002 és 2004 között a Pentagon helyettes államtitkára, 2017-ben pedig a védelmi tárca hadseregért felelős államtitkára volt.

Átfogó iránymutatást fogadott el az Európai Bizottság a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében. 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőt irtottak ki a világon.

Megbuktak a környezetvédelmi teszten a bambuszpoharak. A termékek vizsgálatával foglalkozó német szervezet közölte: a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett 12 bambuszpohár közül mindössze egy állta ki a próbát. A legnagyobb probléma az volt, hogy egészségre káros anyagok kerültek át a bennük lévő forró italba.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×