eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György

Ausztriában szeptember elején lesz az előrehozott választás - a nap hírei

Ausztriában szeptember elején lesz az előrehozott parlamenti választás. A magyar honvédség új fejlődési lehetőségeit emelte ki a hétvégi haditechnikai bemutatón a tárcavezető. Új javaslatot terjeszt az alsóház elé a brexitről a brit kormány. A nap legfontosabb hírei május 19-én.

Ausztriában szeptember elején lesz az előrehozott parlamenti választás - derült ki az államfő és a kancellár találkozója után. Alexander Van der Bellen és Sebastian Kurz a következő napokban megbeszéléseket folytat az Osztrák Szabadságpárt által kijelölt vezetőjével és az ellenzéki pártok irányítóival. A kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal, miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban. Gulyás Gergely elmondta, Európa semmit nem tudott profitálni a bevándorlásból, viszont olyan párhuzamos társadalmak, valamint feszültségek keletkeztek, amelyeket jobb elkerülni.

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik annak feltárására: vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek - mondta a párt szóvivője. Szilágyi György kiemelte: pártja azt is szeretné, ha a nemzetbiztonsági bizottság is a lehető leghamarabb összeülne.

Az éghajlat változási vészhelyzet kihirdetésére szólítja fel a kormányt az LMP abban a politikai nyilatkozatban, amelyet a párt hétvégi kongresszusán fogadott el. Az LMP azt javasolja, hogy az uniós költségvetésben legyen elkülönített keret a megelőzésre és a klímaváltozás megfékezésére.

A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár. Fülöp Attila a Befogadlak nevű országos nevelőszülői program záró rendezvényén hangsúlyozta, minél több olyan fiatalnak szeretnék biztosítani, hogy családban nőjön fel, akik nem lehetnek együtt természetes, vér szerinti családjukkal.

A Magyar Honvédség új fejlődési pályára lép - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter Budaörsön, a haditechnikai bemutatóval egybekötött családi napon. Benkő Tibor elmondta, a rendezvénnyel cél volt az is, hogy a honvédség együtt ünnepelhesse a honvédelem napját a társadalommal.

Egyiptomban pokolgépes merényletet követtek el egy turistabusz ellen a gízai piramisok közelében lévő új múzeumnál. 17-en megsebesültek, többségük külföldi. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy nincs magyar sérültje a robbantásnak.

Új, merész javaslatot terjeszt az alsóház elé a brit kormány, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brexit törvénybe iktatását célzó tervezetet. Theresa May kormányfő a Sunday Timesnak írt cikkében olyan javított intézkedéscsomagnak nevezte a törvényjavaslatot, amelyhez véleménye szerint támogatást lehet nyerni a parlamentben, részleteket nem árult el.

Svájcban megszavazták a fegyvertartási szabályok szigorítását és a nemzetközi vállalatoknak nyújtott adókedvezmények megvonását a vasárnapi népszavazáson. Az alpesi köztársaság lakosságának több mint 27 százaléka rendelkezik lőfegyverrel, ez az arány az egyik legmagasabb Nyugat-Európában.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×