eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A biztonsági erők tagjai helyszínelnek egy turistabusznál, amely ellen pokolgépes merényletet követtek el a gízai piramisok közelében épülő Nagy Egyiptomi Múzeumnál 2019. május 19-én. A robbantásban legkevesebb tizenheten megsebesültek, egy részük külföldi. Halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hosszam

Merényletet követtek el egy turistabusz ellen Egyiptomban

Pokolgépes merényletet követtek el egy turistabusz ellen a gízai piramisok közelében lévő új egyiptomi múzeum közelében vasárnap. A merényletben legalább tizenheten megsebesültek, többségük külföldi - közölték egyiptomi biztonsági és egészségügyi források.

A merényletet az épülő Nagy Egyiptomi Múzeumnál egy, az út mentén elrejtett robbanószerkezettel követték el. Az autóbusz mozgásban volt a robbanás pillanatában.

A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió úgy tudja, a sebesültek között tíz egyiptomi és hét dél-afrikai állampolgár van. Egyelőre nincsenek értesülések halálos áldozatokról.

A történtekről készült - közösségi hálózatokon megosztott - felvételeken egy megrongálódott autóbusz és több sebesült turista látható. A jármű ablakai kitörtek, illetve megrepedtek, az utcán törmelék és egy alacsony falban tátongó lyuk is látható volt a képeken.

Decemberben ugyancsak a gízai piramisok közelében egy buszrobbantásban három vietnami turista és egyiptomi idegenvezetőjük életét vesztette, további tíz ember pedig megsebesült.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam dzsihadistái ellen főleg a Sínai-félsziget északi részén. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket.

A 2011-es felkelést követő felfordulás és Mohamed Murszi iszlamista elnök elmozdítását követő terrortámadások sora megingatta a közbiztonságot, ugyanakkor az utóbbi hónapokban biztató jelei voltak annak, hogy ország egyik fő bevételi forrását jelentő turizmus kezd kilábalni a válságból.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×