INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

lmp

kongresszus

éghajlatváltozás

Vészhelyzetre figyelmeztet az LMP

Infostart / MTI

Az éghajlatváltozási vészhelyzet kihirdetésére szólítja fel a kormányt az LMP abban a politikai nyilatkozatban, amelyet a párt hétvégi kongresszusán fogadtak el.

A nyilatkozatban azt írják: napjainkra bizonyossá vált, hogy az éghajlat sajátos megváltozásának vagyunk tanúi és elszenvedői, és e a változások már egy emberöltőn belül is drámaiak lehetnek. Az emberi tevékenységek által kibocsátott üvegházhatású gázok és egyéb, a társadalmi-gazdasági berendezkedésből eredő hatások meghatározó szerepet játszanak a globális klímaváltozás egyre gyorsuló folyamatában. Az elmúlt évtizedekben az is egyértelművé vált, hogy a globális felmelegedés egy olyan összetett folyamat, amelyet csak átfogóan, a világ országai együttműködésével, azok fenntartható fejlődési pályára állításával, illetve az ezt elősegítő haladéktalan és átfogó intézkedésekkel lehet kezelni - írták.

"Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a világ vezetőinek jelentős része a probléma megoldása helyett továbbra is a rövidtávú gazdasági érdekeknek rendeli alá politikai döntéseit. A sokszor progresszív és példamutató Európai Unió kormányai és döntéshozói között is egyre világosabban látszik a vonal: az egyik oldalon a klímaváltozást súlyának megfelelően, prioritásként kezelő kormányok vannak, míg a másik oldalon a probléma megoldásának elodázásában érdekelt felek." - írták.

Az LMP súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a magyar kormány, akárcsak a német, cseh és lengyel kormányok az utóbbi, a klímaváltozás iránt nem elkötelezett tábort erősítik.

A május 26-i Európai Parlamenti választások tétje, hogy képesek leszünk-e meghozni és betartatni azokat a döntéseket, amelyekkel a klímaváltozás megállítható, illetve a már

nem kivédhető hatásokat tompítani tudjuk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének számításai alapján 2030-ig van idő megfordítani a jelenlegi trendeket, ezt követően a globális klímaváltozás hatásai visszafordíthatatlanokká válnak - olvasható a nyilatkozatban.

Az LMP ennek megfelelően egy olyan Európai Unió iránti elköteleződését fejezi ki, amely azonnal nekilát az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének, és legkésőbb 2050-re - de lehetőség szerint még korábban - megteremti a karbonsemleges európai gazdaságot. A nettó nulla szén-dioxid kibocsátás elérése az egyik legfőbb teendő - húzták alá.

Kívánatosnak tartják azt is, hogy az EU költségvetésének tervezésekor a klímaszempontok megjelenjenek:

egyrészt önmagában a megelőzésre és a klímaváltozás megfékezésére legyen elkülönített keret, másrészt pedig a költségvetés egyetlen eurócentjét se lehessen olyan beruházásokra költeni, amelyek rombolják a környezetet és felgyorsítják a klímaváltozáshoz vezető okokat.

"Meggyőződésünk, hogy az utolsó olyan választás előtt állunk, amelyben még a saját kezünkben van a sorsunk. Ha a következő, 2019-2024 közötti ciklusban nem hozunk meg minden szükséges döntést és lépést, úgy saját és gyermekeink, unokáink számára egy veszélyes, kiszámíthatatlan, élhetetlen jövőt teremtünk. Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz." - olvasható az LMP politikai nyilatkozatában.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018