eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Több mint 200-an haltak meg a húsvétvasárnapi merényletekben - a nap hírei

Srí Lankán több 200-an haltak meg a keresztény templomok, valamint szállodák elleni robbantásos támadásokba. Számos ország, köztük Magyarország is elítélte a merényleteket, Ferenc pápa kegyetlen erőszakról beszélt húsvétvasárnapi üzenetében. Ukrajnában az eddigi adatok alapján jelentős előnnyel Volodimir Zelenszkij nyerte az elnökválasztás második fordulóját

Srí Lankán a legutóbbi adatok szerint több mint 200 ember meghalt és csaknem 500 megsebesült a keresztény templomok, valamint szállodák elleni robbantásos támadásokban. A halálos áldozatok között csaknem 30 külföldi állampolgár lehet, köztük holland, portugál, kínai, belga, brit, amerikai, török és indiai állampolgárok, magyar érintettről nem tudni. A srí lankai kormány országos kijárási tilalmat rendelt el hétfő reggelig. A hatóságok hét gyanúsítottat elfogtak, az akcióban 3 rendőr meghalt. A védelmi miniszter szerint öngyilkos merényletekről van szó, a támadásokért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője elítélte a Srí Lankán elkövetett merényleteket. Donald Trump amerikai elnök rettenetesnek, Theresa May brit kormányfő rémisztőnek, Emmanuel Macron francia elnök aljasnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyetlennek nevezte a támadásokat. Angela Merkel német kancellár szerint a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet soha nem győzedelmeskedhet. Az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani Srí Lankának. Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő részvéttáviratban fejezte ki együttérzését, a Külgazdasági és Külügyminisztérium is elítélte a támadásokat és regisztrációra kérte a térségbe utazó magyarokat.

A vérontás, a fegyveres konfliktusok és az éhínség megállítását kérte Ferenc pápa a világtól húsvétvasárnapi Urbi és Orbi üzenetében. A Srí Lanka-i merényleteket kegyetlen erőszaknak nevezte a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében. A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin. Ferenc pápa a világ jelenleg is konfliktusok dúlta térségei közül elsőként Szíriát említette. Az egyházfő húsvéti üzenete után Urbi et Orbi áldást osztott Róma városára és a világra.

Budapesten, illetve Esztergomban tartottak ünnepi szentmisét, istentiszteletet a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői húsvétvasárnap. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a budahegyvidéki református templomban arról beszélt: csak a keresztények vihetik el Krisztus feltámadásának örömhírét a világnak. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke fogvatartottaknak és hozzátartozóiknak tartott istentiszteletet a Rózsák terei evangélikus kollégiumban.

Már csak kedd délután 4 óráig van lehetőségük a pártoknak arra, hogy összegyűjtsék a májusi európai parlamenti választásra az induláshoz szükséges legalább 20 ezer érvényes ajánlást. Több szervezet gyűjt még aláírásokat azért, hogy felkerülhessen a szavazólapra. Bár a Nemzeti Választási Bizottság 25 pártot vett nyilvántartásba, közülük csak 22 kérte ki az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától a támogató ajánlások gyűjtéséhez.

Országszerte többfelé rossz a levegő minősége az ózon koncentráció emelkedése miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint Budapest mellett még 14 településen kifogásolt a levegő minősége. A központ arra is figyelmeztet, a napsütéses időben emelkedett az ózon koncentrációja, így a légzőszervi betegségben szenvedők légúti tünetei erősödhetnek.

Ukrajnában az előzetes adatok alapján jelentős előnnyel Volodimir Zelenszkij nyerte az elnökválasztás második fordulóját. A humorista elnökjelölt az első fordulóban is az első helyen végzett Petro Porosenko hivatalban lévő államfő előtt. Végleges adatok később várhatók.

Véget ért az elnökválasztás első fordulója Észak-Macedóniában, és az előzetes közvélemény-kutatások alapján biztosra vehető, hogy május 5-én második választási fordulót kell tartani. A választást az eddigi adatok szerint alacsony részvétel jellemezte. Az elnöki posztért három egyetemi tanár szállt versenybe.

Új vezetőt nevezett ki az iráni Forradalmi Gárda élére Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah. A döntés értelmében az eddigi parancsnokot, Ali Dzsafari tábornokot Mohamed Szalami váltja fel. A bejelentést nem indokolták. Hosszein Szalami korábban gyakran bírálta az Egyesült Államokat, Izraelt és több európai országot is.

Több mint 30 ezren menekültek el Tripoliból a hónap elején kiújult harcok miatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint a líbiai összecsapásoknak április óta 227 halottja és további 1125 sebesültje van. A dpa hírügynökség arról számolt be, hogy vasárnap reggel ismét robbanások rázták meg Tripolit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×