eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Törvénymódosítás a dugódíjért, kétszázezren az utcán Milánóban - a nap hírei

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Paksi Atomerőműben a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók. Soron kívül elindítja a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az eredeti terveknek megfelelően március 15-ig tart a kormány plakátkampánya - közölte Kovács Zoltán államtitkár. A nap hírei.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Paksi Atomerőműben a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók. A létesítmény vezetése szerint a munkabeszüntetése idején is garantált volt az atomerőmű védettsége. A helyi érdekképviselet elnöke arról számolt be: a részvételi nyilatkozatot aláíró 35 dolgozó közül a szombaton munkába lépők tartottak munkabeszüntetést. Lőrincz László hozzátette: a folytatásról - a jogszabályok betartása mellett - hétfőn délután egyeztetnek. A felek a béren kívüli juttatásról nem tudtak megegyezni. A társaság vezetése túlzónak nevezte a szakszervezetek követelését.

Az első negyedév végén, soron kívül elindítja a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A közlemény szerint a legtöbb kórház tart ágyakat a beteg gyermekek közeli hozzátartozói számára is, csupán néhány intézmény nem teljesítette még az elvárásokat. Korábban civil kezdeményezésre adománygyűjtés indult azért, hogy biztosított legyen a szülők megfelelő elhelyezése.

Az eredeti terveknek megfelelően március 15-ig tart a kormány bevándorlással összefüggő kampánya, utána leszedik a plakátokat - erősítette meg a Twitteren a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán arra, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber a kampány visszavonását sürgette, úgy reagált: készek meghallgatni minden kritikát, de a magyar emberek döntése fontosabb, mint a pártfegyelem.

Törvénymódosítást javasol a dugódíj budapesti bevezetése érdekében az LMP. Gál József, a párt fővárosi képviselője azt mondta, ez a legjobb megoldás a légszennyezettségre és a dugók elkerülésére. Az ellenzéki párt szerint a befolyt díjakból P+R parkolókat lehetne építeni, továbbá fejleszthetnék a tömegközlekedési hálózatot Budapesten, és ezek hatására csökkenhetne a levegőszennyezettség.

Tavaly 12 százalékkal nőtt egy hektár termőföld országos átlagára, csaknem másfél millió forintra. Az Agrotax iránytű szerint az ország legdrágább területei ismét a Budapest közigazgatásához tartozó földek voltak, ahol több mint 3 millió forint volt a föld hektáronkénti átlagára. A régiók közül a legmagasabb átlagár a Dél-Alföldön alakult ki, a legolcsóbb Észak-Magyarország volt.

Bevándorlók és civil szervezetek is részt vettek a Milánóban tartott, rasszizmus- és diszkrimináció-ellenes tüntetésen. A megmozduláson több mint kétszázezres tömeg vonult fel. A transzparensek békés együttélést sürgettek olaszok és migránsok között. Giuseppe Sala balközép milánói főpolgármester vízválasztónak nevezte a megmozdulást.

Kész további garanciákat adni az Európai Unió az Egyesült Királyságnak, hogy megkönnyítse a brit parlamentnek a Brexit megállapodás elfogadását. Ezt az uniós főtárgyaló közölte több európai lapban megjelent interjújában. Michel Barnier hozzátette: a britek március 12-ig szavazhatnak az uniós garanciákról, így rajtuk a felelős döntés sora.

Javította Görögország államadós-osztályzatait a Moody's. A hitelminősítő a gazdasági reformprogram sikerével és az erőteljes költségvetési teljesítménnyel indokolta a lépést. Az új görög osztályzat, melynek kilátása stabil, továbbra is mélyen a spekulatív sávban van, de a kiigazítási reformprogram kezdi lassan meghozni első eredményeit.

A kétoldalú kapcsolatok bővítését javasolta Vietnámmal az észak-koreai vezető. Kim Dzsong Un szerint normalizálni kell a két ország együttműködését a gazdaság, a tudomány, a sport, a kultúra területén is. Az észak-koreai vezető majdnem egy hetet volt Hanoiban, ahol eredmény nélkül tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel.

Vasárnap estétől egy hetes sztrájkot tervez a Wizz Air járatait London-Luton repülőterén kezelő földi kiszolgáló cég - írja az Airportál szaklap. A sztrájk miatt több Wizz Air-járat kiszolgálásában is fennakadások lehetnek, amely késéseket és akár járattörléseket is okozhat. A dolgozók a fizetések befagyasztása ellen sztrájkolnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×