eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vége az amerikai kormányzati leállásnak - a nap hírei

A nevelőszülők kiemelt szerepéről beszélt a hivatást népszerűsítő rendezvényen a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Lakásügyi ombudsmant nevezne ki megválasztása esetén Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. Az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta a kormány átmeneti működését biztosító két-párti törvényjavaslatot.

A nevelőszülők szerepének kiemelt jelentőségéről beszélt a hivatást népszerűsítő kampány első idei rendezvényén a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Fülöp Attila Székesfehérváron azt mondta, elindult a Befogadlak program hivatalos internetes oldala. Megismételte: az év végén elfogadott jogszabály alapján 2020. január 1-jétől bevezetik a nevelőszülői gyed-et a két évesnél fiatalabb gyereket nevelők számára. Hozzátette: a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyerek közül jelenleg mintegy 15 ezer él nevelőszülőknél, a többi egyelőre gyermekotthonokban nevelkedik. Az országos kampány május közepén Budapesten zárul.

Szolidárisabb, kreatívabb és zöldebb Budapestről beszélt programbemutató rendezvényén Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. A politikus tízpontos javaslatot állított össze, amelyet társadalmi vitára is bocsát. Karácsony Gergely programjában a Fővárosi Közgyűlés állampolgári javaslatokat is tárgyalna, és közpark létrehozásával megvalósítaná a Budapest Agórát. A legtöbb tennivaló Karácsony Gergely elmondása szerint a közlekedés területén van. Zugló polgármestere a lakhatási helyzeten úgy javítana, hogy 4,5-ről 10 százalékra emelné a bérlakások arányát, lakásügyi ombudsmant nevezne ki.

Magyarország és egész Európa megmentését, megvédését és újjáépítését tartja a Mi Hazánk Mozgalom végső céljának a párt elnöke. Toroczkai László a tömörülés évértékelő és programadó nagygyűlésén, Budapesten hangsúlyozta: ez azt is jelenti, hogy fizikai, illetve kulturális és szellemi értelemben is falat kell építeni. Hozzátette: a Mi Hazánk olyan új politikai erőt jelent, amely egyik nagy tömbbel sem fog össze.

Március 31-én tartják az utolsó időközi önkormányzati választásokat ebben a ciklusban. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint április 1-jéig még 16 időközi választást tartanak: 9 helyen polgármestert, három helyen egyéni képviselőt, négy helyen pedig települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt választanak. Az új képviselők, polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, tehát 2019 őszéig szól.

A tavaly januári indulás óta már 3 millió kilométert tettek meg a Mol Limo autói, egy év alatt több mint 40 ezer felhasználó regisztrált a budapesti autómegosztó szolgáltatásra - közölte a Mol. A tájékoztatás szerint a tavaly szeptembertől elérhető prémium kategóriás Mercedes járművek különösen kedveltek a fővárosiak körében, kevesebb mint 4 hónap alatt több mint 200 ezer kilométert tettek meg velük.

Franciaországban a tüntetők közötti fokozódó feszültségek ellenére tizenegyedik alkalommal is az utcákra vonultak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. Országszerte többségében békések voltak a felvonulások. A rendőrség szerint a fővárosban délután 42 előállítás történt. A tiltakozókat nem győzte meg a kormány által tíz nappal ezelőtt helyi szinteken megszervezett úgynevezett nemzeti vita.

Az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta a kormány átmeneti működését biztosító két-párti törvényjavaslatot. A dokumentum 3 hétre biztosítja a teljes kormányzat működéséhez szükséges összeget, és ezalatt a republikánusok és a demokraták tovább tárgyalnak az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeiről. Donald Trump hangsúlyozta, hogy nem mond le a határfal megépítéséről.

Három pontból álló tervet jelentett be a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elűzésére a hatalomból az ellenzéki többségű parlament elnöke. Juan Guaidó szerdán nyilvánította magát a válság sújtotta dél-amerikai ország ideiglenes elnökévéi. Televíziós beszédében Nicolas Maduro kizárta, hogy lemondjon. Az Európai Unió illetékese mellett a német, a francia, a brit, a spanyol és a portugál kormány is bejelentette: kész elismerni Juan Guadiót ideiglenes államfőnek.

Lehetségesnek tartja a megállapodást Szerbiával a koszovói kormányfő, azonban kizárja, hogy területcseréről tárgyaljanak. Koszovó novemberben 100 százalékos védővámot vetett ki a Szerbiából érkező termékekre. A többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amely azóta sem ismeri el a terület elszakadását. Az Európai Unióba törekvő Szerbiának viszont rendeznie kell területi vitáit az integráció előmozdításához.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×