INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

időközi önkormányzati választás

választási törvény

határidő

Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.

Van, ahol kétszer is lesz önkormányzati választás idén

Infostart / MTI

Március 31-én tartják az utolsó időközi önkormányzati választásokat ebben a ciklusban, addig még 16 képviselő- vagy polgármester-választás lesz az országban.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény előírja, hogy a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a 2014-ben megválasztott vezetők mandátuma így 2019-ben jár le.

Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani. A választást az illetékes választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre tűzi ki, úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen.

A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy - mivel szavazást vasárnap tartanak - a választási bizottságoknak január 20-án volt utoljára lehetőségük választást kiírni, mégpedig az április 1-je előtti legutolsó időpontra, március 31-ére.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint

április 1-jéig még 16 időközi önkormányzati választást tartanak:

9 helyen választanak polgármestert, három helyen egyéni választókerületi képviselőt, négy helyen pedig települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt.

Február 10-én Káván polgármestert, február 17-én Korláton, Bakonyszentivánon és Mekényesen polgármestert, Kecskeméten pedig görög nemzetiségi képviselőt, március 3-án Tolnában egyéni választókerületi képviselőt, Nyírmártonfalván pedig roma települési képviselőt választanak. Március 10-én Andocson polgármestert, március 24-én Száron és Romonyán polgármestert, Püspökladányban egyéni választókerületi képviselőket, Pilisen roma, Tótszentmártonban pedig horvát nemzetiségi képviselőt választanak.

A ciklus utolsó időközi választását március 31-én tartják, Szelevényben és Ibrányban polgármestert választanak.

Az időközi önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, tehát 2019 őszéig szól.

Nyitókép: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018