eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szélesebb alapokra helyeznék a szakképzést - a nap hírei

A gazdasági szereplők aktív képzési részvételét erősítené a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Kezdeményezi Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez a Jobbik. Újabb medvetámadás történt Székelyföldön.

Aktívabb részvételt szorgalmaz a képzésben a gazdasági szereplőktől a szak-, és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné a Magyar Időknek adott interjúban hangsúlyozta: szélesebb alapokra kell helyezni a képzést, ki kell alakítani azokat a készségeket, amelyekre a jövőben szüksége lehet egy diáknak. Emiatt meg kell újítani a tananyagot és az oktatás módszertanát is.

Jelentősen emelkedik jövőre a roma szakkollégiumi hálózat támogatása – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Fülöp Attila elmondta: minden évben egyre több a roma szakkollégisták száma, az idén 325 hallgató kezdte meg tanulmányait. Az államtitkár szólt arról is, hogy jövőre 2,5 milliárd forint értékben először kap költségvetési támogatást a tanodahálózat, amely a szakkollégiumok előszobájának tekinthető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint egységes szerkezetű közlekedéssel csökkenthető a környezeti terhelés és az utazásra fordított idő. Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a közösségi közlekedésnek, a gyalogosoknak és kerékpárosoknak is nagyobb arányban kell részt venniük a forgalomban.

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez a Jobbik. Bana Tibor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az Orbán-kormány korrupciója miatt Magyarország már jövőre komoly pénzmegvonásokkal szembesülhet, a következő költségvetési ciklusban pedig a jogállamisági mechanizmus bevezetésével újabb nagy összegű uniós forrásoktól eshet el.

Az MSZP szerint a kormány hamisított statisztikákkal próbálja elfedni a nagy arányú szegénységet és az egyre növekvő területi társadalmi különbségeket. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a szegénység leginkább a gyermekeket, a fiatalkorúakat, az egyszülős családokat, a munkanélkülieket és a romákat sújtja.

Aláírásgyűjtést indított a közvetlen főpolgármester választás megmaradásáért a Demokratikus Koalíció. Gy. Németh Erzsébet, fővárosi képviselő úgy fogalmazott: amióta Tarlós István érzékeltette, nem biztos, hogy újra indul a posztért, azóta azt sejtetik a fideszes politikusok, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást.

Az LMP szerint a miniszterelnök a Sargentini-jelentés elfogadása után alkalmatlanná vált arra, hogy európai szinten fellépjen a migráció kezelésében. Keresztes L. Lóránt, az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott: Orbán Viktor veszélyes utat választott azzal, hogy tagadja a jelentésben szereplő bírálatokat, és azt próbálja elhitetni, hogy csak a migrációs álláspontja miatt támadják.

Ferenc pápa szerint a litvánoknak arra kell felhasználniuk a szovjet és a náci uralom idején szerzett tapasztalataikat, hogy országuk a tolerancia modelljévé váljon egy intoleráns világban. A katolikus egyházfő Litvánia fővárosában azt mondta: a mai világban egyre több az olyan vélemény, amely a megosztást és a szembenállást gerjeszti.

Nem megfelelő az éhínség elleni küzdelem a háború sújtotta Jemenben - közölte az ENSZ. A világszervezet humanitárius ügyekben illetékes képviselője a Biztonsági Tanács előtt kijelentette az ország 29 millió lakosának háromnegyede segítségre szorul. Hozzátette: a helyzet riasztó gyorsasággal romlott az utóbbi hetekben, és mostanra kilátástalanná vált.

Iránban a legutóbbi hírek szerint 24 ember vesztette életét és több mint ötven megsebesült, amikor fegyveresek kezdtek el lövöldözni egy katonai parádén az ország délnyugati részén. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorista szervezet jelentkezett.

Újabb medvetámadás történt Székelyföldön. Az anyaállat egy mezőn dolgozó férfit sebesített meg életveszélyesen Csíkszentkirály határában. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke közölte: ígéretet kapott a bukaresti környezetvédelmi minisztertől arra, hogy hétfőn engedélyezi a veszélyes állat kilövését vagy áttelepítését. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta immár 11-en kerültek kórházba medvetámadás következtében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×