eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyarországi jogállamiság helyzetéről vitáztak Strasbourgban - Napinfo

A Magyar Tudományos Akadémia szerint elakadtak a tárgyalások az Innovációs minisztériummal. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékeztek az Egyesült Államokban.

Magyarország elleni uniós eljárás megindítása mellett foglaltak állást az előterjesztők és az Európai Bizottság képviselője is a magyar jogállamiságról szóló európai parlamenti vitában. Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy a jelentés visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl, és sérti Magyarország, a magyar nép becsületét. A jelentéstevő Judith Sargentini szerint az Európai Parlamentnek kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen. Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt elnöke azt mondta: nem érti, miért van kritikus helyzetben a CEU, és azt sem, hogy mi a baj a civiltársadalommal. Hangsúlyozta: azt várja a magyar kormánytól, hogy legyen vége a személyeskedésnek, az újságírók megfélemlítésének és a korrupciónak.

A strasbourgi vitában a fideszes Szájer József arról beszélt, hogy a dokumentum kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyeket vizsgál, ami ellentétes az uniós szerződéssel. A jobbikos Balczó Zoltán szerint Magyarországnak elismerést kellett volna kapnia a határvédelemért. Visszautasította az antiszemitizmus vádját, ugyanakkor valósnak nevezte a jogállamiság korlátozása, a korrupció, valamint a kormánypárti médiatúlsúly miatti felvetéseket. A szocialista Újhelyi István úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor csak a hatalmát akarja védeni a jogtól és az európai közösségtől.

A miniszterelnök arra számít, hogy az Európai Parlament elfogadja a Sargentini-jelentést, az Európai Néppárt pedig kizárja vagy felfüggeszti a Fideszt. Orbán Viktor szerint a néppárt bajban van, és a Fidesz segíteni akar a pártcsalád megreformálásában, hogy megváltozzon a migránspárti karaktere.

Az Európai Parlamentben a tartózkodás nem számít majd leadott szavazatnak a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés voksolásán. Így döntött a képviselőtestület jogi szolgálata. Az EP plenáris ülése szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről.

A Magyar Tudományos Akadémia szerint elakadtak a tárgyalások az Innovációs minisztériummal, de a testület folytatni akarja azokat a kormánnyal. Az MTA közleménye hangsúlyozza: az elnökség elfogadhatatlannak tartja a kutatóintézet-hálózat megcsonkítását vagy szervezeti átalakítását. Palkovics László innovációs miniszter hétfőn átadott Lovász László elnöknek egy munkaanyagot, amely szerint egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, mások megszűnnének.

Az egész Kárpát-medencében megteremtené a konduktor szakképzést a kormány a Pető-módszer képzésének kiterjesztésével - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. A Pető András orvos-pedagógus születésének 125. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Latorcai Csaba elmondta: a kabinet által támogatott program Erdélyben már működik, a Délvidéken most, a Kárpátalján és Felvidéken pedig hamarosan indul.

Az Egyesült Államok soha nem adja meg magát a zsarnokságnak - hangsúlyozta amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján tartott megemlékezésen. Donald Trump a pennsylvaniai Shanksville-ben mondott beszédet, ahol 17 éve lezuhant a terroristák által eltérített negyedik repülőgép. A merényletsorozat csaknem háromezer ember életét követelte.

Romániában a parlament felsőháza is megszavazta az azonos neműek házasságát megakadályozó törvényt. Az alkotmánymódosító javaslat egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként határozza meg a családot.

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának mintájára kezdeményez deklarációt az álhírek terjedésével és a demokráciába vetett bizalom megingásával szemben a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet célja, hogy az államok, a magánvállalatok és a civil szervezetek elkötelezzék magukat a félretájékoztatással szemben, és kiálljanak a véleményszabadság mellett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×