eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hőségriasztás és államfői vétó - Napinfo

Másodfokú hőségriasztást adott ki péntek éjfélig az országos tisztifőorvos. Alkotmánybírósághoz fordult az államfő a házi kutak engedélymentességéről szóló törvény miatt. Jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt az energiahivatal

Másodfokú hőségriasztást adott ki péntek éjfélig az országos tisztifőorvos. Az illetékes államtitkárság levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat. A következő napokban is folytatódik a kánikula, csak a jövő hét elején enyhülhet a hőség. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és az északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A Fővárosi Közterület-fenntartó 20 géppel locsolja a budapesti utakat. A fővárosi strandok közül több 1 órával hosszabban tart nyitva. Ingyen ásványvizet biztosít utasainak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon a MÁV-START.

Alkotmánybírósági normakontrollt kért a vízgazdálkodási törvény vízkivételekkel összefüggő módosításáról az államfő. Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály alapján nem kellene engedélyeztetni, sem bejelenteni a 80 méternél sekélyebb, és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat. Áder János beadványban azt írta, hogy a jogszabály az ivóvízbázis jelenlegi állapotát és védelmét tekintve visszalépésnek minősül, ez pedig sérti az alaptörvényben is garantált egészséges környezethez való jogot.

A szemléletváltást nevezte a legfontosabb célkitűzésnek az emberi erőforrások minisztere a népbetegségek visszaszorításában. Kásler Miklós az InfoRádiónak elmondta: az életmód egy nemzet egészségi állapotát mintegy 90 százalék körüli mértékben határozza meg, az egészségügy szerepe csak 10-11 százalékos. A kórházaknak hétfőig kellett összeállítaniuk azt az 5 nemzeti egészségprogramot, amit a tárca a népbetegségek visszaszorításáért hirdetett meg.

Megtartotta első ülését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A testület ülése után Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: az ünnepi előkészületek a megfelelő ütemben zajlanak, minden adott ahhoz, hogy zavartalanul valósítsák meg az augusztus 20-ai ünnepi programokat. Az operatív törzsben 35 különböző szervezet képviselteti magát, amelyek valamilyen formában érintettek az ünnepben. A programok részleteiről kedden tartanak sajtótájékoztatót.

Szolidaritási alapot hozott létre az MSZP - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője. Tóth Bertalan az országos elnökség ülése után közölte: az alapba az országgyűlési képviselők megemelt bérük tíz százalékán felül további kétszázezer forintot fizetnek be havonta, évente kétszer pályázatot írnak ki különböző társadalmi célok támogatására, először októberben. Számításaik szerint havonta hárommillió forint folyik be az alapba. Az elnökség megerősítette, hogy a frakció az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a devizahitelesek problémáinak megoldására.

Négy pártalapítványnál tárt fel gazdálkodási és könyvvezetési szabálytalanságokat a 2015-2016-os tevékenységnél az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ főtitkára az InfoRádióban elmondta: a Jobbik alapítványánál, a Megújuló Magyarországért, a Liberális Magyarországért, valamint az Együtt alapítványánál, a Váradi András Alapítványnál voltak hiányosságok a többi között a ráfordítások elszámolásánál. A Párbeszéd által alapított Megújuló Magyarországért a meghatározott összeghatárt meghaladó támogatásokat fogadott el. Holman Magdolna hangsúlyozta: a pártalapítványoknak harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Augusztus végéig vissza lehet vinni a gyógyszertárakba a minőségi hibás valsartan hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentőket. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt írja, az érintettek augusztus 31-ig bármelyik patikában leadhatják a készítményt, nem kell felmutatniuk a blokkot sem. Ugyanakkor a gyógyszertárak maximum két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt vehetnek vissza betegenként. Korábban az Európai Gyógyszerügynökség jelezte, hogy rákkeltő anyagot talált az egyik kínai gyógyszeripari vállalat által előállított valsartan hatóanyagban.

Elindulhat a Richter Esmya nevű készítményének újbóli piaci bevezetése, miután az Európai Bizottság jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség korábban kiadott véleményét - közölte a gyártó. A méhmióma elleni gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálat tavaly november végén azért indult, mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. A gyógyszerügynökség ajánlásokat fogalmazott meg a készítmény használatával kapcsolatban, az Európai Bizottság ezután adta meg a formális jóváhagyást.

Jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az engedéllyel várhatóan augusztus végén megkezdi működését az első magyarországi nagy teljesítményű, energia szabályozási célra épített akkumulátoros tároló. Az Elmű-Émász 1,5 milliárd forintos beruházással 1,5 év alatt Soroksáron építette akkumulátoros tárolót.

Hosszú betegség után 75 éves korában meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius énekese. Az együttes első lemeze 1982-ben jelent meg, ez 70 ezres eladási számmal rögtön aranylemezzé vált. A zenekar 1984-ben készítette el első gyereklemezét, a mára legendássá vált Paff, a bűvös sárkányt. A 100 Folk Celsius itthon főleg gyerekeknek írt szerzeményeikről volt ismertek, az Egyesült Államokban rangos countryfesztiválokon lépett fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×