eur:
394.07
usd:
363.67
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Kiállító standja az idei szalonjellegű adventi iparművészeti vásár megnyitóján a Várkert Bazárban 2023. december 2-án.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Iparművészeti kincses vásár nyílt a Várkert Bazárban

Mintegy 100 kiállító részvételével adventi Iparművészeti vásár nyílt szombaton a Várkert Bazár aulájában. Az esemény december 17-ig az adventi hétvégéken várja az érdeklődőket. Minden hétvégén más-más kiállítókkal, illetve alkotókkal találkozhatnak a látogatók, ezért érdemes többször is felkeresni a vásárt.

"Az ember azt adja, amit tud (...) mindig adni kell" - idézte Márai Sándor szavait Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvény fővédnöke a vásár szombati megnyitóján.

Mint mondta, ilyenkor, decemberben ajándékok után kutatunk: a lényeg, hogy eltaláljuk az ízlést, a vágyat és a stílust.

Herczegh Anita szerint a Várkert Bazárban nyíló Iparművészeti vásár változatos "kincseket" ajánl azoknak, akik valami különlegeset, egyedit keresnek. Az itt fellelhető tárgyak nagy gonddal és komoly szakmai odadással készülnek, a magyar alkotók ízlését és keze munkáját dicsérik.

A meglepetés tudatos, gondos kiválasztása méltóságot ad az ajándékozásnak. Aki adventben gondolkodva szeret, annak sosem mindegy, hogy milyen üzenete van annak, amit vásárol - hangoztatta.

A hagyományos Iparművészeti vásáron a legkiválóbb magyar iparművészek alkotásaiból válogathatnak az érdeklődők - mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese, kiemelve, a vásár ideje alatt workshopok is lesznek, amelyeken különféle ajándéktárgyakat készíthetnek a látogatók, és személyesen is lehet találkozni az iparművészekkel.

A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek köszönhetően az idén a látogatók birtokba vehették a teljeskörűen felújított Csikós udvart, amely a Budavári Palotanegyed szabadtéri adventi eseményeinek ad otthont. Ott látható Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztő tolmácsolásában az a fotókiállítás, amely a Kárpát-medence hagyományos ételeit mutatja be, amelyeket a helyszínen meg is lehet kóstolni.

Sikota Krisztina hangsúlyozta, a legkiválóbb magyar iparművészek munkái nemcsak a vásáron láthatók, hanem a Hauszmann Program által felújított épületek belső tereiben is, például a Szent István-teremben, amelyen a hazai iparművész mesterek legjobbjai dolgoztak. Elmondta azt is, hogy a Hauszmann Programban még olyan nagyszabású épületek fognak megújulni, mint a József főhercegi palota, a Honvéd Főparancsnokság vagy a Budavári Palota teljes épületegyüttese.

Közlése szerint a Várkapitányság örömmel követi az iparművészszakma utánpótlásának nevelését. A Hauszmann Alapítvány és a Kisképző együttműködésében, ebben az évben kétéves ingyenes képzés indult a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban.

Szöllősi Rita iparművész, divat- és ékszertervező, az Iparművészeti vásár művészeti kurátora azt mondta: az 1800-as években közkedvelt volt Magyarországon az iparművészeti vásár megrendezése. Emlékeztett arra, hogy 2018-ban kezdődött az Iparművészeti Múzeum felújítása, azóta ad otthon a Várkert Bazár az eseménynek. Szöllősi Rita szerint a kortárs művészek és az érdeklődők ilyen módon való személyes találkozása hungarikum.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×