eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Emlékezetes visszatérésre készül a Rác fürdő

Lenyűgöző szolgáltatásokkal várja majd vendégeit a budapesti fürdőkomplexum.

Betekintést nyerhetett a jelenleg is feújítás alatt álló Rác fürdőbe az enbudapestem.hu. A fürdőházat a főváros vette meg 2021-ben ötmilliárd forintért, azzal a szándékkal, hogy mihamarabb újranyithassa. Az épület ekkor már tíz éve üresen állt, és két évtizede zárva volt a közönség előtt, így lassú romlásnak indult az állapota.

A részletes felmérést követően a szakértők az épületet a 2010-ben befejezett felújításhoz képest 40 százalékosra értékelték, rengeteg munka várt elvégzésre. Mindenek előtt penészmentesíteni kellett a falakat, meg kellett oldani a szivattyúkhoz szükséges energiaellátást, jelenleg pedig a közbeszerzési dokumentáción dolgoznak. "Innen szép győzni" – foglalta össze az előttük álló éveket Haraszti Imre, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. műszaki vezetője.

enbudapestem.hu/Merész Márton
enbudapestem.hu/Merész Márton

A látványtervek szerint a bejáratot barátságos tér követi majd, az ablakokból török kori kupolák látszanak, kényelmes öltözők várják a jövőben a vendégeket. Újjáépül az Ybl Miklós által tervezett medencetér is, ami mögött zuhanycsarnok és kupolacsarnok található.

Látványterv - BGYH/budapesti műhely
Látványterv - BGYH/budapesti műhely

Lesz még kádfürdő is, melyet Flóra névre kereszteltek, váróteremként szolgáló masszázskert, és az eredeti állapotában fennmaradt török fürdő is várja majd a látogatókat. A tetőtér felé pihenőterek, privát helyiségek és egy szabadtéri medence is helyet kap.

A felújítás egyik célja volt, hogy tartózkodjanak a modern technológiától, a nyitott kupolás teret például teljes mértékben a termálvíz fogja fűteni.

Különlegessége lesz még a fürdőnek az Időkapu, amely szinte valóságos időutazásra invitálja a látogatókat. A két kapun átlépve a XIX. századba "repülhetünk vissza" (a szándékok szerint 1865-be, a Heinrich család megbízásából Ybl Miklós ekkor újította fel a fürdőt). Itt a munkálatok végére egy szinte steampunk közeget ígérnek testsúlytól beinduló zuhannyal, állatos szobrokkal, vas csövekkel, az 1800-as éveket idéző alacsonyabb víznyomással. A különböző méretű medencék a leírás szerint egy önálló kis univerzumot alkotnak majd a fürdőkomplexumon belül.

Látványterv - BGYH/budapesti műhely
Látványterv - BGYH/budapesti műhely

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. célja a felújítással, hogy a Rác fürdő a Gellért vendégkörének egy részét is átvegye, és attól sem tartanak, hogy a Rudas közönsége esetleg "bezavar" az újranyitáskor- Ere azonban még várni kell, mert csak 2025 első felében kerülhet rá sor.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×