eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A cannes-i Fesztiválpalota lépcsőjére terítik le a vörös szőnyeget a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál megnyitásának napján, 2023. május 16-án. A homlokzaton a fesztiválnak a Catherine Deneuve francia színésznőt a Szívdobbanás című 1968-as film egyik jelenetében ábrázoló hivatalos plakátja látható.
Nyitókép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Jelentés a cannes-i vörös szőnyegről – kezdődik a film két nagy hete

A 76. cannes-i nemzetközi filmfesztivál hivatalos programjában 21 film versenyezhet az Arany Pálmáért. Magyarországot három rendezőnő képviseli a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján: Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje a rövidfilmes programban versenyez, amelynek zsűrielnöke Enyedi Ildikó, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a Cannes Classics válogatásába kapott meghívást. A fesztivál megnyitója előtt Csákvári Géza filmkritikus beszélt a mustra jelentőségéről.

"A városban fesztivál előtti a hangulat, a helyszínek már fel vannak építve, a színpadok is, de még dolgoznak a palota vörös szőnyegén – számolt be a helyszíni történésekről Csákvári Géza. – Aztán egy csapásra szokott minden megváltozni, este már elképesztő tömeg lesz, rengeteg az érdeklődő. A kordonokon túl lehet fotózni, vannak, akik ilyenkor hoznak egy létrát, és két hétig ott állnak a tetején, és próbálják lefotózni az érkező sztárokat."

A filmkritikus szerint a cannes-i nyitógála kiemelt mozgóképes esemény, hiszen a világ talán legfontosabb filmes eseményének a nyitánya. A fesztivál egyébként ugyanilyen hirtelen szokott véget érni, a díjkiosztó gála másnapjára a díszletek le is bontják. "Elképesztő gyorsasággal dolgoznak, olyan logisztika, olyan rendszer van, ami elképzelhetetlen. Csak újságíróból több ezer van itt, meg kell oldani, hogy minden vetítés pontosan elinduljon, pontosan véget érjen, és ezekre nagyon nagy figyelmet szentelnek" – mondta.

A fesztivál kedden este a Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film – versenyen kívüli – díszbemutatójával nyílik meg. A kosztümös filmdrámát Maiwenn rendezte, a főszerepet Johnny Depp alakítja. Csákvári Géza szerint a legnagyobb érdeklődés az Indiana Jones-sorozat ötödik részének, az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmnek a május 18-i világpremierjét övezi – a főszerepet alakító Harrison Ford oldalán Phoebe Waller-Bridge-t, Antonio Banderast, John Rhys-Daviest, Toby Jonest, Boyd Holbrookot, Ethann Isidore-t, Mads Mikkelsent láthatják.

"Már a negyedik rész bemutatója is itt volt, mondjuk úgy, hogy Indana Jones kedvelt vendég a vörös szőnyegen"

– tette hozzá a kritikus, aki személyesen Wes Anderson Asteroid City című filmjét várja a legjobban, amely többek között Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie szereplésével érkezik majd a világpremierre. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy ez egy világfesztivál, amelynek nemcsak európai meg amerikai filmeket vetítenek, hanem érkeznek alkotások mindenhonnan.

A nagyjátékfilmek hivatalos versenyébe az idén nem nem került be magyar alkotás, és a párhuzamos szekciókba, a rendezők két hetébe és a kritikusok hetébe sem, viszont Csákvári Géza szerint nagy szó, hogy a kisfilmes Arany Pálmáért versenyezhet Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje. "A kisfilmes mezőnyben versenyezni kegyetlenebb, mint a nagyjátékfilmekénél, mert a forgalmazási, a terjesztési, a közönségelérési lehetőségek sokkal nyitottabbak" – értékelt a kritikus.

Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást, ami a szakértő szerint azért különösen érdekes, mert operatőre a nemrég elhunyt Ragályi Elemér volt, aki ezzel a filmmel dolgoztak ki azt a úgynevezett kézikamerás technikát, amely révén ő is világhírű lett. Ez a meghívás neki is állít emléket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×