eur:
393.16
usd:
362.57
bux:
65969.37
2024. február 29. csütörtök Elemér
BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - JANUARY 10: (L-R) Tony Kushner, Seth Rogen, Judd Hirsch, Gabriel LaBelle, Steven Spielberg, Michelle Williams, Paul Dano, and Kristie Macosko Krieger, winners of Best Picture - Drama for The Fabelmans, pose in the press room during the 80th Annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton on January 10, 2023 in Beverly Hills, California. (Photo by Matt Winkelmeyer/FilmMagic)
Nyitókép: Matt Winkelmeyer/FilmMagic

Steven Spielberg lett az idei Golden Globe főszereplője – képek a díjazottakról

Steven Spielberg A Fabelman család című önéletrajzi alkotása kapta a legjobb drámai film díját, Martin McDonagh A sziget szellemei című filmje pedig a legjobb vígjáték vagy musical trófeáját a helyi idő szerint kedden este Los Angelesben megrendezett Golden Globe díjátadó gálán.

A televíziós kategóriák fődíjait az Abbott Elementary, A Fehér Lótusz és a Sárkányok háza nyerte.

Jerrod Carmichael, a 80. Golden Globe-ceremónia házigazdája bevezetőjében kertelés nélkül számolt be arról a közönségnek, hogy mi volt a baj a díjakat odaítélő testülettel. „Elmondom, miért vagyok itt, azért, mert fekete vagyok.”

A tavalyi díjátadót ugyanis a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) nem tudta a hagyományos külsőségek közepette megrendezni, mert össztűz zúdult rá, miután kiderült, hogy a testületnek nem voltak fekete tagjai.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - JANUARY 10: 80th Annual GOLDEN GLOBE AWARDS -- Pictured: (l-r) Peter Czernin, Colin Farrell, Martin McDonagh, Kerry Condon, Brendan Gleeson, Graham Broadbent, and Barry Keoghan pose in the Best Motion Picture - Musical or Comedy award for
Peter Czernin, Colin Farrell, Martin McDonagh, Kerry Condon, Brendan Gleeson, Graham Broadbent, és Barry Keoghan (A sziget szellemei) a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Kevork Djansezian/NBC via Getty Images)

Carmichael a meghívásával kapcsolatban hozzátette: „Az egyik pillanatban még mentateát csináltam otthon, a következőben már meg is hívtak, hogy legyek a fekete arca egy támadott fehér szervezetnek.”

Mint mondta, sejti, hogy a testület nem változott meg teljesen, de a Golden Globe-gála mégis az ünneplésről szól: „És úgy gondolom, ez az ágazat megérdemli az ilyen estéket. És örülök, hogy itt lehetek”.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - JANUARY 10: (L-R) Janelle James, Quinta Brunson, Lisa Ann Walter and Sheryl Lee Ralph,  winners of Best Musical/Comedy Series for
Janelle James, Quinta Brunson, Lisa Ann Walter és Sheryl Lee Ralph (Abbott Elementary) a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Matt Winkelmeyer/FilmMagic

A HFPA az elmúlt évben sokat tett a szervezet megváltoztatásáért: a bővítéssel tagságát sokszínűbbé, befogadóbbá tette, és a tevékenységével kapcsolatban felmerült etikai problémákat is igyekezett kezelni. A reformoknak köszönhetően a tavalyi gálát bojkottáló sztárok is visszatértek, és az NBC televízió is vállalta a műsor közvetítését a Beverly Hilton hotelből.

Beverly Hills, 2023. január 11.
Ke Huy Quan vietnami-amerikai színész a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a játékfilm legjobb férfi mellékszereplőjének kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Ke Huy Quan a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben.
MTI/EPA/Caroline Brehman
Ke Huy Quan vietnami-amerikai színész a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a játékfilm legjobb férfi mellékszereplőjének kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Ke Huy Quan a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben. MTI/EPA/Caroline Brehman

Az este első díját az India Jones és a végzet temploma című kalandfilm egykori gyereksztárja, Ke Huy Quan vehette át a Minden, mindenhol, mindenkor című film mellékszereplőjeként. A 30 év után ismét a kamera elé álló színész a sci-fi vígjáték két rendezőjének, Daniel Kwannak és Daniel Scheinertnek mondott köszönetet, amiért lehetőséget adtak neki a visszatérésre.

A film főszereplője, Michelle Yeoh nyerte el a legjobb színésznő díját a vígjáték vagy musical kategóriában.

Beverly Hills, 2023. január 11.
Michelle Yeoh malajziai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a játékfilm legjobb női főszereplőjének kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Yeoh a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben.
MTI/EPA/Caroline Brehman
Michelle Yeoh malajziai színésznő, miután átvette a játékfilm legjobb női főszereplőjének kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Yeoh a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben. Christopher Polk/NBC via Getty Images

Az Oscar-díjesélyesként is emlegetett Angela Bassett a Fekete Párduc 2. című szuperhősfilmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját vehette át. Köszönőbeszédében megemlékezett a fiatalon elhunyt Chadwick Bosemanról, aki a Fekete Párduc főszerepét játszotta.

Angela Bassett amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a játékfilm legjobb női mellékszereplőjének kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Bassett a Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever) című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben.
Angela Bassett amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a játékfilm legjobb női mellékszereplőjének kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Bassett a Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever) című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben. Kevin Mazur/Getty Images

A vígjátékmezőny jelöltjei közül A sziget szellemei című film főszereplője, Colin Farrell lett a legjobb színész, aki a díjért Martin McDonagh rendezőnek, szereplőtársainak, gyerekeinek és a filmben szereplő szamárnak, Jennynek is köszönetet mondott.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - JANUARY 10: 80th Annual GOLDEN GLOBE AWARDS -- Pictured: Colin Farrell attends the 80th Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 10, 2023 in Beverly Hills, California. -- (Photo by Christopher Polk/NBC via Getty Images)
Colin Farrell ír színész, mielőtt átvette a kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Christopher Polk/NBC via Getty Images

McDonagh az egy barátság végéről szóló film forgatókönyvéért nyerte el a Golden Globe-ot.

A legjobb drámai színész trófeáját Baz Luhrmann Elvis című filmjének sztárja, Austin Butler vehette át. A legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat pedig Cate Blanchett, a Tar című produkció címszereplője kapta, aki egy forgatás miatt nem lehetett jelen a gálán.

A legjobb rendező trófeáját Steven Spielbergnek nyújtották át A Fabelman család című önéletrajzi ihletésű filmjéért. Spielberg, aki eddigi 14 Globe-jelöléséből most harmadszor nyerte el a rendezői díjat, családjának, három nővérének, és elhunyt szüleinek is köszönetet mondott.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - JANUARY 10: Steven Spielberg poses with the Best Motion Picture – Drama award for
Steven Spielberg rendező a a sajtószobában tartott fotózáson a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Photo by Michael Kovac/Getty Images for Moet and Chandon

A legjobb eredeti filmzene díját Justin Hurwitznak ítélték oda Damien Chazelle Babylon című filmjének muzsikájáért.

A legjobb nem angol nyelvű produkció díját az Argentina, 1985 kapta.

Az animációs filmek mezőnyéből Guillermo del Toro Pinokkió című produkcióját díjazta a HFPA.

Beverly Hills, 2023. január 11.
Guillermo del Toro mexikói (b) és Mark Gustafson svéd rendező a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb animációs film kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Del Toro és Gustafson a Pinokkió (Pinocchio) című alkotásért részesült az elismerésben.
MTI/EPA/Caroline Brehman
Guillermo del Toro mexikói (b) és Mark Gustafson svéd rendező a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb animációs film kitüntetését a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Del Toro és Gustafson a Pinokkió (Pinocchio) című alkotásért részesült az elismerésben. MTI/EPA/Caroline Brehman

A televíziós produkcióknál a legjobb korlátozott epizódszámú sorozat A Fehér Lótusz lett. A legjobb vígjátéksorozat díját az Abbott Elementary nyerte, a drámai sorozatok díját pedig a Trónok harcának előzményeit bemutató Sárkányok háza.

Emma D'Arcy, Miguel Sapochnik, and Milly Alcock, winners of Best Drama Series for
Emma D'Arcy, Miguel Sapochnik, és Milly Alcock (Sárkányok háza) a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Matt Winkelmeyer/FilmMagic

A drámasorozatok legjobb színésznőjének díját az Eufória főszereplőjének, Zendayának ítélték oda. Kevin Costner, aki a Yellowstone drámasorozattal a legjobb színész díját kapta, nem volt jelen a gálán. Mint a díját bejelentő Regina Hall elmondta, a színész az áradások miatt Santa Barbarában ragadt.

A vígjátéksorozatok mezőnyében a legjobb színésznő az Abbott Elementary sztárja, Quinta Brunson lett, a legjobb színész pedig Jeremy Allen White, A mackó főszereplője.

Az estén Eddie Murphy vehette át a Cecil B. DeMille-díjat, Ryan Murphy pedig a Carol Burnett-díjat kapta meg.

Beverly Hills, 2023. január 11.
Eddie Murphy amerikai színész a sajtószobában tartott fotózáson, miután életművéért átvette Cecil B. DeMille-díjat a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én.
MTI/AP/Invision/Chris Pizzello
Beverly Hills, 2023. január 11. Eddie Murphy amerikai színész a sajtószobában tartott fotózáson, miután életművéért átvette Cecil B. DeMille-díjat a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Sean Penn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét adta át a közönségnek: „Nem lesz harmadik világháború” – mondta az elnök Ukrajna győzelmét jósolva az orosz katonai agresszióval szemben. És hozzátette: „Ez nem egy trilógia”.

A gálán megjelent hollywoodi hírességek közül mások mellett Letitia Wright, Jennifer Hudson, Salma Hayek, Hilary Swank és Ana De Armas is segített a díjak átadásában.

Armas speaks onstage at the 80th Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 10, 2023 in Beverly Hills, California. -- (Photo by Rich Polk/NBC via Getty Images)
Ana De Armas kubai színésznő a Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a Beverly Hills-i Beverly Hilton Szállodában 2023. január 10-én. Rich Polk/NBC via Getty Images)

A filmes díjszezon január 24-én az Oscar-jelölések bejelentésével folytatódik, az amerikai filmakadémia díjátadó gáláját március 12-én rendezik meg Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×