INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

magyar zene háza

program

látogatók

MTI/Balogh Zoltán

Batta András: minden elképzelést felülmúl a Magyar Zene Háza népszerűsége

Az intézmény szakmai munkáját alig több mint kilenc hónap alatt több rangos nemzetközi díjjal is elismerték. A kulturális intézmény elmúlt egy évét az épület ügyvezető igazgatója értékelte, aki a 2023-ra tervezett programokról is beszélt az InfoRádiónak.

Messze meghaladta az év első pár hónapja a megnyitás előtt reményeket – mondta Batta András. A Magyar Zene Háza igazgatója kiemelte, különösen kedves és szép, hogy egy tízéves történet fontos pillanatánál járnak, ugyanis a ház építése 2012-ben kezdődött.

A Magyar Zene Házát január 22. óta nyolcszázezer ember látogatta meg, de Batta András szerint még fontosabb, hogy minőségi látogatókról van szó. Hozzátette: kiállítótér, pedagógiai programok, különleges koncertek, alkotók, összefüggések, találkozások és felfedezések várnak a vendégekre.

Az energiaárak miatt több kulturális intézmény nehézségekkel küzd, ez a Magyar Zene Házát is érinti. Bár a ház jelentős része geotermikus energiával működik, ez szintén költségekkel jár. A modern épület fűtési rendszere korszerű, de megpróbálnak spórolni:

a téli hónapokban hétfőnként zárva tartják az épületet.

A hét többi napján viszont "zakatolnak a programok": jövő évre ötszázat terveznek. Bíznak abban, hogy a látogatók nem fognak érezni sokat az energiaárak okozta gondokból.

A 2023-as év programjai közül Batta András az időszaki popzene-történeti kiállítást emelte ki, amivel évek óta dolgozott Jávorszky Béla kurátorral. A popzene az ügyvezető igazgató szerint rendkívül érdekes, mert az 1956 utáni magyar könnyűzene megjelenésétől az első Sziget Fesztiválig átfogja a Kádár-korszakot. A kiállításon lesz talkshow, zenebemutató és egy retró boltot is szeretnének működtetni.

A Hangdóm decemberben nyílik, ott is lesznek hónapról hónapra új programok. A szervezők Hieronymus Bosch elképesztő alkotását, A földi gyönyörök kertje triptichonját felviszik a Hangdóm kupolájába és érdekes zenei hátteret játszanak hozzá.

Mindemellett mennek tovább a pedagógiai programok, lesz szabadegyetem is a zene minden műfajában. A koncertek szempontjából lesznek ismeretterjesztő jellegű klasszikus zenei előadások; például egy Bogányi Gergely-féle zongoranapot is tartanak, ahol leviszik a hangszert az aulába, és a látogatók egy beszélgetéssel egybekötött koncertet hallhatnak.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Batta András: minden elképzelést felülmúl a Magyar Zene Háza népszerűsége
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018