eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
Jean-Michel Basquiat amerikai művész Untitled (Red Warrior) képe a Sotheby’s aukciós ház hongkongi kiállítótermében 2021. október 7-én. Az alkotás becslések szerint 19,3 millió dolláros (kb. 6 milliárd forintos) árat is elérhet a 2022. januári New York-i árverésen.
Nyitókép: Jerome Favre

Áll a bál egy Basquiat-kiállítás körül

Az összes festményt lefoglalták a hatóságok egy floridai kiállításon, mert erős a gyanú, hogy az amerikai művésznek tulajdonított képek hamisítványok.

Az Orlandói Művészeti Múzeumban kiállított 25 festmény összértéke a 100 millió dollárt is elérhetné, ha valódi Basquiat-művek lennének.

A Heroes and Monsters: Jean-Michel Basquiat címmel február óta futó kiállítás képeit pénteken foglalta le az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI. A tárlat június 30-án zárt volna.

Az eddig ismeretlen állítólagos Basquiat-képeket újrahasznosított csomagolóanyagra, kartonpapírra festették és egyiknek a hátoldalán olyan felirat szerepel, amely csak 1994-ben, hat évvel az alkotó halála után keletkezhetett – értesült a The New York Times.

A tulajdonosok – egy műkereskedő és egy nyugdíjas –, valamint a múzeum igazgatója azt állítja, hogy a képeket 1982-ben festette Basquiat, aki azokat 5000 dollárért eladta el az időközben elhunyt Thad Mumford forgatókönyvírónak. Szerintük Mumford egy bútorraktárban helyezte el a képeket, majd 30 évre elfeledkezett róluk.

Az FBI egy műkincscsempészettel foglalkozó szakértője azonban 2014-ban találkozott a televíziós forgatókönyvíróval, aki tagadta, hogy valaha is vásárolt volna Basquiat-művet vagy hogy lenne ilyen a raktárában.

A The New York Times szerint az FBI-nak bizonyítékai vannak arra, hogy hamis okmányokkal próbálták igazolni a festmények eredetét, hogy jó pénzért eladják őket.

(Képünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×