eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképe, Szőke Gábor Miklós Totem című alkotása végleges helyén, a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó Vadászati Múzeum udvarán az átadás napján, 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Végleges helyére került a vadászati kiállítás grandiózus jelképe – képek

Szőke Gábor Miklós Totem című alkotását a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának parkjában adták át.

Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa az eseményen a hullajtott agancsokból készült Totemet a tavaly Budapesten és számos vidéki helyszínen rendezett világkiállítás legfontosabb „lenyomatának”, nevezte. Szavai szerint a mű méretét és formátumát tekintve világszenzáció, egyúttal a magyar vadásztársaságok, a magyar vadászati kultúra összefogásának szimbóluma.

A világkiállítás központi kiállítása ugyan Budapesten volt, a vadászat, a fenntarthatóság, a vadgazdálkodás azonban értelemszerűen vidéki téma, így nem is lehetne jobb helyen a kiállítás szimbolikus kapuja, mint a vadászati kultúra egyik fellegvárában, Keszthelyen – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A kormánybiztos rámutatott, a zalai város évtizedek óta sokakat vonzó vadászati kiállításnak ad otthont, a tárlat bizonyságát adja a magyar emberek, a magyar vadászok elszántságának, képességeinek, tudásának. A Totem illeszkedik a kiállítás tematikájához, a tárlatot magába foglaló épületekhez, de önmagában is értelmezhető – mondta.

Keszthely, 2022. március 29.
Az „Egy a Természettel
Keszthely, 2022. március 29. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképe, Szőke Gábor Miklós Totem című alkotása végleges helyé. MTI/Varga György

Ezt a méltó helyszínt most új elemmel sikerült gyarapítani, amelynek köszönhetően a múzeum és a parkja zarándokhellyé válhat a következő években, évtizedekben – jegyezte meg.

Kovács Zoltán a világkiállításról szólva arra is kitért, az esemény három éves szervezési folyamata és az utóélete számos lehetőséget adott arra, hogy „dolgok a helyükre kerüljenek”. Példaként hozta fel a magyar vadászati kultúra bemutatásának lehetőségeit, formátumát, és azt is, hogy a kiállítás értelmezését segítő "alkotásoknak, maradványoknak, lenyomatoknak" végleges helyet találjanak.

Keszthely, 2022. március 29.
Az „Egy a Természettel
Keszthely, 2022. március 29. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképe, Szőke Gábor Miklós Totem című alkotása végleges helyén MTI/Varga György

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere, Zala megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a zalai város mindenkori vezetésének kiemelt feladata a Festetics-örökség ápolása és gyarapítása. Úgy vélte, Keszthely a Totem révén olyan jelképpel gazdagodott, amely öregbíteni fogja a város és a térség hírnevét.

A politikus fontosnak nevezte, hogy Keszthely az egyik kiemelt helyszíne volt a világkiállításnak, és bővülhetett a vadászati múzeum.

Keszthely, 2022. március 29.
Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója (b2), Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a világkiállítás kormánybiztosa (b3), Nagy Bálint, Keszthely polgármestere (b4), Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője (j3) és Szőke Gábor Miklós szobrászművész (j2) felavatja az „Egy a Természettel
Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója (b2), Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a világkiállítás kormánybiztosa (b3), Nagy Bálint, Keszthely polgármestere (b4), Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője (j3) és Szőke Gábor Miklós szobrászművész (j2) felavatja az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképét 2022. március 29-én. MTI/Varga György

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója azt közölte, a kastélymúzeumnak tavaly a pandémia ellenére 200 ezer látogatója volt, a vadászati kiállítás az ország leglátogatottabb ilyen tárlata, 2021-ben mintegy 90 ezren voltak rá kíváncsiak, és várhatóan a Totem iránt is nagy lesz az érdeklődés.

Szőke Gábor Miklós szobrászművész a Totemről elmondta: a 10 tonna őz- dám- és gímagancsból, továbbá 20 tonna acélból készült, több mint 20 méter hosszú, 15 méter magas, 22 méter széles, szarvasfejet ábrázoló munkájával az volt a célja, hogy kifejezze a magyar identitást, a kiállítás látogatói közelebb kerüljenek a magyar kultúrához. „A magyar identitást számomra a magyarok lélekvezető állata, a csodaszarvas fejezi ki, aki által hazára leltünk, és aki bizonytalanság vagy választás előtt mindig irányt mutatott nekünk” – fogalmazott az alkotó.

Keszthely, 2022. március 29.
Az „Egy a Természettel
Keszthely, 2022. március 29. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképe, Szőke Gábor Miklós Totem című alkotása végleges helyén, a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó Vadászati Múzeum udvarán MTI/Varga György
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×