eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ady Endre szobra a debreceni Ady parkban az avató napján, 2016. április 28-án. A szobor Győrfi Ádám szobrászművész alkotása.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Filmre veszik híres magyar írók szerelmeit

Írók-sorsok-szerelmek címmel indít új online sorozatot a Madách Színház; a program a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel 50-80 perces "film-szín-játékok" formájában.

Az online irodalmi sorozat első darabja, az Elfogyni az ölelésben - Ady Endre szerelmei februárban lesz először látható a Madách SzínpadON felületén. A forgatókönyvet Nyáry Krisztián írta, a rendező Horgas Ádám. A darabban Nagy Sándor, Botos Éva, Kakasy Dóra és Kelemen Hanna szerepel - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nyáry Krisztián darabjának hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta - vagy ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek idézetek a szereplők leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből.

Mint a közleményben felidézik, 2020 tavaszán a járvány okozta országos lezárás idején a Madách Színház megjelent az online térben, újfajta előadásokat hozott létre, amelyeket azóta több tízezer néző látott. A színház épületében tévéstúdiót rendeztek be, felszerelték a szükséges eszközökkel, és mára rendelkezésre áll egy olyan helyszín, amely alkalmas új televíziós művek, "film-szín-játékok" létrehozására.

Az Írók-sorsok-szerelmek című program célja a magyar irodalom szolgálata. Az idei évben négy bemutatót terveznek. Az Elfogyni az ölelésben - Ady Endre szerelmei című produkció mellett Fráter Zoltán A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei című darabját tűzik műsorra Szirtes Tamás rendezésében. Ferencz Győző munkája nyomán Emberszag - drámai napló Szép Ernő azonos című regénye és versei alapján címmel készül produkció, Forgách András pedig Tercett - Móricz Zsigmond szerelmei címmel készít előadást. A Szép Ernő műveiből készült produkció Harangi Mária, a Móricz Zsigmondról szóló alkotás Szilágyi Bálint rendezésében látható.

Mint a közleményben olvasható, a Madách Színház "film-szín-játékait" - a Madách SzínpadON kulturális küldetését folyamatosan erősítve - az online premier-közvetítéseket követően többségében ingyenesen felkínálják a külföldi magyar kulturális intézetek, hazai gimnáziumok és könyvtárak számára.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×