eur:
393.59
usd:
369.23
bux:
65578.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum igazgatója 2018. október 16-i amszterdami sajtóértekezletén bejelenti, hogy 2019 júliusában megkezdik Rembrandt Harmensz van Rijn holland festő (1606-1669)  Éjjeli őrjárat című festményének restaurálást.
Nyitókép: MTI/EPA/Olaf Kraak

Mostantól bárki nézegetheti a műalkotásról valaha készített legrészletesebb fotót – nem is akármiről

Az amszterdami Rijksmuseum elérhetővé tette honlapján Rembrandt van Rijn Éjjeli őrjárat című mesterművének hatalmas méretű, roppant részletgazdag fotóját.

A portál a képet a legrészletesebb fotónak nevezte, amely valaha műalkotásról készült. A múzeum arra számít, hogy szakértők és műkedvelők egyaránt értékelik majd a lépést. Különösen azért, mivel a pandémia miatt a múzeum zárva tart.

A 717 gigapixeles fotó lehetővé teszi a nézők számára például, hogy ráközelítsenek Frans Banninck Cocq kapitány portréjára, és megszemléljék, hogy a 17. századi mester hogyan festette apró ecsetvonásokkal a fehér pöttyöket a szemébe, amivel életre keltette a tekintetét. A fotó az idők próbáját kiálló, több száz éves festmény apró repedéseit is megmutatja.

A valódi vászon mérete 379,5 x 453,5 centiméter, de a fotón minden egyes pixel 5 mikrométert vagy 0,005 négyzetmillimétert jelent, vagyis egy-egy pixel kisebb egy emberi vörösvérsejtnél.

Az Éjjeli őrjáratot két hét múlva új vakrámára feszítik, mivel a festmény vászna kicsit meghullámosodott, mikor a Rijksmuseum felújítása miatt átmenetileg egy másik galériában helyezték el.

Az olaj-vászon festményt Rembrandt az amszterdami polgárőrségről festette. Az alkotást már több alkalommal restaurálták. Jelenlegi vakkeretére 1975-ben feszítették fel. A múzeum azt követően dönti el, hogy szükség van-e újabb restaurálásra, miután a képet új vakrámára feszítették.

Ide kattintva érhető el a fotó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×