INFORÁDIÓ
2022. május 29. vasárnap
Magdolna

turul

budai vár

restaurálás

Restaurálás után visszaemelik a helyére a Turul szobrot a budai Várban

Budai Vár: visszaszállt a Turul a helyére

Infostart / MTI

A teljes körű restaurálás után ismét a Habsburg-kaput díszíti Donáth Gyula turulmadarat ábrázoló szobra, amelyet egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emeltek vissza eredeti helyére a budai Várban.

A szobor restaurálását idén februárban kezdték meg a Nemzeti Hauszmann Program keretében, amit az érdeklődők a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben követhettek figyelemmel – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A munka során a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtottak végre, a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronzfelület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, immár rozsdamentes acélcsavarok tartják össze az alkotást.

A restaurálás során

kiderült, hogy a szobor önhordó héjas, így a mű vázának fő funkciója nem az alkotás megtámasztása, hanem az, hogy biztosítsa a szárnyak ellenállását a viharos szélben.

Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán. A mű magassága 5 méter, szélessége 7 méter, a súlya pedig megközelíti a 9 tonnát.

Restaurálás után visszaemelik a helyére a Turul szobrot a budai Várban – Forrás: Várkapitányság
Restaurálás után visszaemelik a helyére a Turul szobrot a budai Várban – Forrás: Várkapitányság

Talapzatát a történelmi Magyarország címere díszíti, és az elmúlt csaknem 120 évben a Budavári Palotanegyed egyik legnépszerűbb látványosságává vált.

Az alkotás a második világháborúban több sérülést szenvedett el, állapota pedig a kisebb javítások ellenére azóta jelentősen leromlott.

A tájékoztató szerint a Várkapitányság még az idén végez a turulszobor mellett található Habsburg-kapu és a hozzá tartozó lépcső teljes felújításával is.

Restaurálás után visszaemelik a helyére a Turul szobrot a budai Várban – Forrás: Várkapitányság
Restaurálás után visszaemelik a helyére a Turul szobrot a budai Várban – Forrás: Várkapitányság

A következő hetekben a Halászó gyerekek kútjának és a hozzá tartozó terasznak is befejeződik a megújítása. A díszkutat 1900-ban Senyei Károly alkotta meg, a szoborcsoport egy hatalmas harcsával küzdő két fiút, és egy őket szemlélő kislányt ábrázol. A háborúban megsérült mű több költözés után került vissza eredeti helyére. Rossz állapota miatt hosszú évek óta nem működött.

Nyitókép: Forrás: Várkapitányság
A címlapról ajánljuk

Meghalt Haumann Péter

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018