eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Richly Gábor az MMA új főtitkára

Négyen indultak a posztért.

Richly Gábort, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatóját választotta öt évre főtitkárnak titkos szavazással a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése.

A leköszönő főtitkár, Kucsera Tamás Gergely posztjára a Vashegyi György MMA-elnök által is támogatott, az eddig az Akadémián kívül tevékenykedett Richly Gábor a második körben a leadott 193 szavazatból 115-öt kapott, Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője pedig 73-at.

A főtitkári posztért Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja, valamint Csáji Koppány László író, költő is indult. Richly Gábor főtitkári mandátuma november 5-től kezdődik és öt éven át tart.

"Sokéves vezetői gyakorlatot, diplomáciai tapasztalatot szereztem az államigazgatásban.

Érdemi eredményekre van szükség az akadémikusok életműve, hagyatékuk gondozása terén, a kiemelkedő művészeti eredmények nemzetközi megismertetésében.

Az ösztöndíjprogram résztvevőinek szorosabban kell kapcsolódniuk az Akadémiához, az MMA irányelveit, módszertanát, stratégiai céljait be kell emelni a Vashegyi György vezette Nemzeti Kulturális Tanács programjába" - mondta a választás előtt Richly Gábor.

Az újonnan megválasztott főtitkár arról is beszélt, hogy a Magyar Művészeti Akadémiához hasonló méretű Balassi Intézet tagozatvezetőjeként, szakmai igazgatójaként, majd főigazgató-helyetteseként is dolgozott, és az elmúlt évben több mint ezer kulturális és művészeti programot hoztak létre a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

Vashegyi György, az MMA elnöke a főtitkárválasztás előtt arról beszélt, hogy

2022-től várhatóan újabb, több milliárd forintos többletforrások válnak elérhetővé a magyar művészeti struktúra számára.

Az MMA és intézményrendszere központosított, összehangolt, az eddiginél hatékonyabb működésére van szükség. Ha képesek leszünk megfelelő módszertan kidolgozására a hagyatékgondozás, a kiemelkedő eredmények nemzetközi megismertetése, az ösztöndíjprogram terén, akkor a Nemzeti Kulturális Tanács elnökeként meglesz a lehetőségem arra, hogy 2023-tól országos szinten is hozzákezdjünk a problémák rendezésére - hangsúlyozta Vashegyi György.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×