eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: BKK

A török korból származó hatalmas ágyúgolyó került elő a Lánchíd mellől

A kavicságyból kiemelték, és irány a múzeum.

Másfél mázsás török kori ágyúgolyót találtak a Lánchídnál, a kőből faragott lövedék teljesen ép maradt, a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gyarapítja majd - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az ágyúgolyó kiemelésével befejeződött a Lánchíd környezetében a Duna május közepe óta tartó fém- és lőszermentesítése.

A 150 kilogrammos, 55 centiméter átmérőjű kőgolyót először óvatosan kiemelték a kavicságyból, a víz felszínére hozva hajóra emelték, majd átszállították a Lánchíd pesti hídfőjéhez, ahol toronydaru segítségével a múzeum teherautójára tették - írták.

A BKK emlékeztetett,

a budai oldalon májusban már kiemeltek egy szintén ép, kőből faragott, 36 centiméter átmérőjű ágyúgolyót.

A korabeli lövedékek általában darabokra estek a várfalba csapódáskor, ezért ép állapotban csak ritkán kerülnek elő - olvasható.

A közlemény szerint a másfél hónapig tartó roncskutató és tűzszerészeti búvárfelderítés során kétszer második világháborús bombát találtak, a budai és a pesti oldalon pedig felszínre kerültek középkori és török kori kerámiatöredékek is. A leletek a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják majd.

A Lánchidat és környezetét a rekonstrukciós munkák miatt június 16-án hajnali négy órakor zárták le teljesen a gyalogos és a közúti forgalom elől.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a járdák azonban a felújítás 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×