eur:
395.1
usd:
371.67
bux:
66268.4
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Színházi Társaság: most derül ki, melyik társulatot döntötte be a járvány

A Magyar Színházi Társaság elnöke szerint a szabadtéri játszóhellyel rendelkező színházak nézősorai telhetnek meg az újranyitás időszakában. Bár Keszég László bizakodó, de szerinte lehetnek olyan színházi műhelyek, amelyek a veszteségek miatt nem tudnak tovább működni.

A jelenlegi és a következő színházi évad is a normális működésre való visszaállásról fog szólni – mondta az InfoRádiónak Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke. A következő hónapokban a fókusz a szabadtéri játszóhelyekre irányul, így azok a teátrumok, amelyek rendelkeznek benti és kinti játszóhellyel is, biztosan szignifikánsabban lesznek jelen az előadói palettán.

Keszég László szerint a nyitás után nemcsak a védettségi igazolványok ellenőrzése, vagy a biztonságos körülmények biztosítása jelent majd kihívást a színházaknak, hanem az is, hogy az elmúlt másfél év során előkészített előadásokat, milyen tempóban lehet színpadképes állapotba hozni. Amiben – a szakember információ alapján – a kültéri játszóhellyel rendelkező társulatok járhatnak majd az élen.

A Magyar Színházi Társaság elnöke szerint lehetnek olyan színházi műhelyek, amelyek a veszteségek miatt nem tudnak tovább működni. „Az elkövetkezendő időszaknak lesz a nagyon szomorú ténye, hogy bizonyos csoportok esetleg nem tudják újra elindítani a munkát” – mondta.

Keszég László úgy véli: a magánszínházak és az alternatív társulatok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, ezért működésük finanszírozására több forrást kell biztosítani. Emlékeztetett, a projektekre bőségesen lehet pályázni,

„de a működési pénz most nagy zavarban van”.

A befogadóhelyek tehát azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak működési pénzre pályázni.

A Magyar Színházi Társaság elnöke azt tapasztalta, hogy a kőszínházak meg tudták tartani az alkalmazottjaikat, akik a nehéz időszakban sem maradtak fizetés nélkül. Azonban

a független színházi szférában vannak és lesznek pályaelhagyók,

mert a befogadó és a független teátrumok foglalkoztatottjai csak kisebb részben kaptak támogatást pályázatokból, nagyobb részben kollégáiktól kaptak segítséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×