INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

színház

keszég lászló

magyar színházi társaság

koronavírus

csőd

Színházi Társaság: most derül ki, melyik társulatot döntötte be a járvány

Színházi Társaság: most derül ki, melyik társulatot döntötte be a járvány

A Magyar Színházi Társaság elnöke szerint a szabadtéri játszóhellyel rendelkező színházak nézősorai telhetnek meg az újranyitás időszakában. Bár Keszég László bizakodó, de szerinte lehetnek olyan színházi műhelyek, amelyek a veszteségek miatt nem tudnak tovább működni.

A jelenlegi és a következő színházi évad is a normális működésre való visszaállásról fog szólni – mondta az InfoRádiónak Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke. A következő hónapokban a fókusz a szabadtéri játszóhelyekre irányul, így azok a teátrumok, amelyek rendelkeznek benti és kinti játszóhellyel is, biztosan szignifikánsabban lesznek jelen az előadói palettán.

Keszég László szerint a nyitás után nemcsak a védettségi igazolványok ellenőrzése, vagy a biztonságos körülmények biztosítása jelent majd kihívást a színházaknak, hanem az is, hogy az elmúlt másfél év során előkészített előadásokat, milyen tempóban lehet színpadképes állapotba hozni. Amiben – a szakember információ alapján – a kültéri játszóhellyel rendelkező társulatok járhatnak majd az élen.

A Magyar Színházi Társaság elnöke szerint lehetnek olyan színházi műhelyek, amelyek a veszteségek miatt nem tudnak tovább működni. „Az elkövetkezendő időszaknak lesz a nagyon szomorú ténye, hogy bizonyos csoportok esetleg nem tudják újra elindítani a munkát” – mondta.

Keszég László úgy véli: a magánszínházak és az alternatív társulatok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, ezért működésük finanszírozására több forrást kell biztosítani. Emlékeztetett, a projektekre bőségesen lehet pályázni,

„de a működési pénz most nagy zavarban van”.

A befogadóhelyek tehát azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak működési pénzre pályázni.

A Magyar Színházi Társaság elnöke azt tapasztalta, hogy a kőszínházak meg tudták tartani az alkalmazottjaikat, akik a nehéz időszakban sem maradtak fizetés nélkül. Azonban

a független színházi szférában vannak és lesznek pályaelhagyók,

mert a befogadó és a független teátrumok foglalkoztatottjai csak kisebb részben kaptak támogatást pályázatokból, nagyobb részben kollégáiktól kaptak segítséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Színházi Társaság: a működési pénz most nagy zavarban van
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018