eur:
393.91
usd:
369.83
bux:
65748.39
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Himnusz eredeti kézirata a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Magyar kultúra napja: alföldi intézmények nyerték a minőségdíjakat

Átadták a Könyvtári Minőségi Díjat és a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár és a Minősített Közművelődési Intézmény címeket a magyar kultúra napja alkalmából tartott online díszünnepségen.

Csaknem két évszázada, 1823-ban ezen a napon vetette papírra Kölcsey Ferenc a Himnusz utolsó sorait. Ez a minden szempontból kimagasló mű azért válhatott az egyetemes magyarság közös imájává, mert tökéletesen magába foglalta a nemzet hagyományait, történelmét, erős hitét – idézte fel köszöntőjében az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hozzátette: nem véletlen, hogy a rendszerváltás hajnalának ikonikus pillanata volt, amikor január 22-ét, a magyarság nemzeti imája befejezésének napját a magyar kultúra napjává nyilvánították.

A magyar nemzet gerincét azért nem tudták megtörni a diktatúrák, itt azért nem tudtak gyökeret verni a szélsőséges eszmék, mert hite, kultúrája és hagyományai mindvégig tartást és erőt adtak, utat mutattak – hangsúlyozta a miniszter.

Most ismét nagy szükség van a szellemi táplálékra, de – köszönhetően a művészek és a kulturális ágazatban dolgozók elhivatottságának – a magyar kultúra részben az online térbe költözve is folyamatosan őrzi, életben tartja, gyarapítja a nemzet értékeit. A magas színvonalú virtuális kiállítások, online komolyzenei koncertek, irodalmi estek, színházi előadások nagyon szép nézőszámokat érnek el – méltatta kulturális szféra képviselőinek erőfeszítéseit Kásler Miklós.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felidézte, hogy a nemzeti kultúrát súlyos és pótolhatatlan veszteségek érték az elmúlt hónapokban, hiszen számos kiemelkedő művész hunyt el.

Mint emlékeztetett, két hónap híján egy esztendeje már, hogy a járványhelyzet miatt hirtelen üressé váltak a színházak, múzeumok, hangversenytermek és könyvtárak. Az addig elképzelhetetlen helyzetben először mindenki a túlélésre rendezkedett be, a "kultúra emberei" azonban rövidesen elkezdték keresni, hogyan találhatnának utat a közösséghez – jegyezte meg.

A művészet ereje utat tört magának az otthoni fotelből felolvasó könyvtáros, a virtuális kézműves szakkört tartó népművész, a városi tereken muzsikáló kamaraegyüttes, a maszkban játszó nagyzenekar, a kamera előtt lelkesen elemző muzeológus vagy a konyhapult mellett balettcipőt húzó balerina mind "felmelegítette a fázó lelkeket" – idézte fel.

Fekete Péter kiemelte: a kultúra felemel, támaszt nyújt az embert próbáló időkben, miközben a járványhelyzet ösztönözte kreativitás és összefogás remélhetőleg örökké megmarad.

A Könyvtári Minőségi Díjat a Békés Megyei Könyvtár képviselői vehették át az ünnepségen.

A díj annak a Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtárnak adományozható, amelynek munkatársai elköteleződésen és folyamatos fejlesztésen, javításon alapuló kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámaszt.

A méltatás felidézi, hogy a Békés Megyei Könyvtár 2018-ban nyerte el a Minősített Könyvtár Címet, amely annak a bizonyítéka, hogy szolgáltatásait a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezi. Mindezekre építve magas színvonalú innovációs tevékenységet folytat, ennek keretében alakította ki kreatív alkotóterét, a Digilabort, és valósította meg a BékésWiki online helyismereti enciklopédiát.

A Közművelődési Minőség Díjban idén a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft részesült.

A díjat azon közművelődési intézmény kaphatja meg, amely már rendelkezik Minősített Közművelődési Intézmény Címmel, valamint önértékelés keretében vizsgálja és értékeli saját működését, különösen szervezeti adottságait és eredményeit, majd az értékelés eredményei alapján meghatározza szakmai céljait és szolgáltatásainak fejlesztését, amelyek megvalósításához intézkedési tervet készít.

Minősített könyvtár címben részesült a 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a Mórahalom Város Önkormányzat Tóth Menyhért Városi Könyvtár- és Közösségi Ház, az Óbudai Platán Könyvtár, valamint a lenti Városi Könyvtár.

Minősített közművelődési intézmény címben részesült a 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft., az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft., a mosonmagyaróvári Flesch Károly Nonprofit Kft., a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ, a polgári Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×