eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gyászolók az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző búcsúztatásán az Óbudai temetőben 2020. december 11-én. Balázs Fecó 2020. november 26-án este hunyt el.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Balázs Fecót utolsó útjára kísérték - fotók

Végső búcsút vettek az életének hetvenedik évében, november 26-án elhunyt Balázs Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenésztől, billentyűstől, énekestől, zeneszerzőtől pénteken az Óbudai temetőben.

"Balázs Fecó a szó nagybetűs értelmében Művész volt", aki emléket és nyomot hagyott a nemzet emlékezetében - vett búcsút a zenésztől Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki felidézte a zenész által alapított Korál zenekar koncertjeihez fűződő személyes emlékeit is. Mint kiemelte, Balázs Fecó zenéje és Horváth Attila dalszövegei egymást erősítő, valóban maradandó értéket jelentenek.

Balázs Fecó nemcsak alkatilag volt sokkal líraibb, mint az őt körülvevő rockervilág, de zenei műveltségét, beállítottságát tekintve is - emlékezett a művészre Semjén Zsolt, hozzátéve: Balázs Fecó lelkisége közel állt Assisi Szent Ferencéhez.

Elmondása szerint Balázs Fecó küldetést kapott arra, hogy a Vas megyei Sitke romos kápolnáját újjáépítse, ezzel pedig mindazok szívét is újjáépítette, akik imádkozni járnak oda.

Pásztor László a Neoton együttes nevében vett búcsút Balázs Fecótól, felidézve első találkozásukat,

amikor a Neoton próbájára a Közgáz Klubba beállított egy vékony srác, aki olyan jól játszott az orgonáján, hogy azonnal felvették a zenekarba.

Az együtt töltött öt évben volt egy emlékezetes Ki mit tud? szereplés, egy nagylemez és számtalan turné is - jegyezte meg.

"Vannak emberek, akik arra születtek, hogy szeressék őket és Fecó ilyen volt" - emlékezett Pásztor László, aki szerint Balázs Fecó "saját örömén, bánatán keresztül énekelte mindannyiunk örömét és bánatát".

Ifjabb Albert Flórián volt labdarúgó, edző felidézte, hogy családjával egykor ugyanabban a házban lakott, mint Balázs Fecó: a zenész az idősebb Albert Flóriánt is foglalkoztató FTC nagy szurkolója volt, míg ifjabb Albert Flórián Balázs Fecó zenéjéért rajongott. "Megtiszteltetés, hogy édesapám után én is a barátod lehettem" - búcsúzott ifjabb Albert Flórián.

Sitke közössége nevében Kovács Ferenc emlékezett Balázs Fecóra. Felidézte, hogy a Korál együttes 35 éve Sárváron koncertezett, amikor meglátták a település romos kápolnáját. Balázs Fecó akkor indította kezdeményezését a romos épület megmentéséért, erőfeszítéseinek köszönhetően pedig 2000-ben újra felszentelték és műemlékké nyilvánították a kápolnát.

Balázs Fecó elhunyta hallatán rengetegen helyezték el mécseseiket, koszorúikat a sitkei kápolna köré, a pénteki temetéssel egy időben pedig Székely János szombathelyi megyés püspök tartott emlékmisét Sitkén Balázs Fecóért

- mondta el Kovács Ferenc.

Dorozsmai Péter zenész, hangmérnök producer a Korál együttes nevében búcsúzott a zenekar alapítójától, hangsúlyozva: számukra nem halt meg Balázs Fecó. Mint felidézte, felsorolhatatlanul sok helyen játszottak, léptek fel együtt, ezért máig nem tudtak megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy nem készülhetnek következő közös koncertjükre.

"Ahogy ő játszott a Hammond orgonán, azt más nem tudja" - méltatta zenésztársát Dorozsmai Péter, hozzáfűzve: Balázs Fecó az örökkévalóságnak írt dalokat.

A temetésen Mága Zoltán és zenekara játszotta Bach és Balázs Fecó zenéit, a gyászszertartást Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök vezette.

Budapest, 2020. december 11.
Gyászolók az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző búcsúztatásán az Óbudai temetőben 2020. december 11-én. Balázs Fecó 2020. november 26-án este hunyt el.
MTI/Koszticsák Szilárd
Gyászolók az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző búcsúztatásán az Óbudai temetőben 2020. december 11-én. Balázs Fecó 2020. november 26-án este hunyt el. MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2020. december 11.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (b) és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző búcsúztatásán az Óbudai temetőben 2020. december 11-én. Balázs Fecó 2020. november 26-án este hunyt el.
MTI/Koszticsák Szilárd
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (b) és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző búcsúztatásán az Óbudai temetőben 2020. december 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2020. december 11.
Ifj. Albert Flórián, a Ferencváros egykori labdarúgója az életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző búcsúztatásán az Óbudai temetőben 2020. december 11-én. Balázs Fecó 2020. november 26-án este hunyt el.
MTI/Koszticsák Szilárd
Ifj. Albert Flórián Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész búcsúztatásán az Óbudai temetőben. MTI/Koszticsák Szilárd

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×