eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 4. vasárnap Bulcsú
Az életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza költő, író temetése a piliscsabai temetőben 2020. november 14-én. Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, író, újságíró, Orbán Viktor kormányfő kulturális főtanácsadója, korábbi kulturális államtitkár november 5-én hunyt el Budapesten.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Családja, pályatársai, tisztelői vettek búcsút Szőcs Gézától

Családja, pályatársai, tisztelői vettek végső búcsút az életének 67. évében elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költőtől, korábbi kulturális államtitkártól, Orbán Viktor kormányfő kulturális főtanácsadójától szombaton a piliscsabai temetőben.

A szertartást közvetítette a Duna tévé, a műsor teljes hosszában itt nézhető vissza.

Szőcs Géza megtanította, a hatalmat arra kell használni, hogy a legnagyobb dolgokat vigyék vele véghez - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Piliscsabán, a november 5-én elhunyt Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, korábbi kulturális államtitkár, miniszterelnöki kulturális főtanácsadó temetésén.

A kormányfő búcsúbeszédében úgy fogalmazott, Szőcs Géza több volt, mint barát, kortárs költő, politikus, tanácsadó, ő mentor, "stratégosz", lelki támasz volt.

"Nem csupán a múltunk közös, de a jövőt is együtt terveztük", minden megbeszélésre zsáknyi ötlettel érkezett - mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: nem engedett sem a '48-ból, sem az '56-ból, sem a '89-ből, de "nem engedett 2148-ból, 2256-ból és 2389-ből sem", bármiben lefogadta volna ugyanis, hogy Magyarország és a magyar nemzet nemcsak volt, hanem lesz is.

"Ami nekünk kalandornak vagy fantasztának tűnt, az ő fejében és szívében maga volt a nemzet jövője. (...) Robosztus alkata ellenére inkább könnyednek tűnt, a föld és a gravitáció nem húzta le, nem járt, szinte lebegett" - tette hozzá.

Piliscsaba, 2020. november 14.
Orbán Viktor miniszterelnök virágot helyez el az életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza költő, író ravatalánál a piliscsabai temetőben 2020. november 14-én. Mögötte felesége, Lévai Anikó. Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, író, újságíró, Orbán Viktor kormányfő kulturális főtanácsadója, korábbi kulturális államtitkár november 5-én hunyt el Budapesten.
MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök virágot is lerótta kegyeletét az életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza költő, író ravatalánál a piliscsabai temetőben 2020. november 14-én. Mögötte felesége, Lévai Anikó. MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök azt is felelevenítette, hogy 2010-ben, az első kétharmados választási győzelemüknél Szőcs Géza türelmetlenül szorgalmazta a keresztény nemzeti alkotmányt. "Mi csak sejtettük, de ő látta, micsoda viharok várnak ránk, és tudta, csak akkor bírjuk ki, ha kősziklára építjük a házat" - mondta.

Négy évvel később, a következő kétharmadnál azt mondta, "eljött az idő, hogy kormányprogrammá emeljük: mi, magyarok nem fogyhatunk el", a kormányzati filozófia középpontjába emelve ezzel a népesedés ügyét - emlékezett vissza Orbán Viktor.

Végül 2018-ban - folytatta -, a harmadik kétharmados győzelemnél Szőcs Géza arra vállalkozott, hogy "a magyar géniusz nyomába ered", összegyűjti a magyar találmányokat, víziókat, és a haza szolgálatára bírja a magyar zseniket; "ezt a munkát szakította félbe a halála, és ennek folytatását hagyta ránk".

Idézte kulturális főtanácsadója politikai krédóját is, miszerint a magyar nemzet történelmi küldetést teljesít, amely mélyen összefügg a kultúrával.

Azt szerette volna, hogy tudásközpont épüljön fel "e keresztúthazában", Kelet és Nyugat, Dél és Észak e sokat látott találkozási pontján. Hitt abban, hogy a magyar a legműveltebb nemzetek egyikévé lesz Európában - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor irigylésre méltónak nevezte Szőcs Géza pályáját és életívét, hozzátéve: "nekünk pedig már csak az maradt, hogy ne felejtsük el egyetlen szavát sem".

"Isten veled, kedves barátunk, Géza!" - tette hozzá.

Túlmutatott országhatárokon, költői iskolákon, műhelyeken

A fiatal költők nevében búcsúzó Korpa Tamás költő, kritikus, szerkesztő azt hangsúlyozta, hogy Szőcs Géza kivételes tehetségű költő volt, aki tálentumait élete során megőrizte, gyarapította, majd nagy hatású verseskönyvek sokaságában tett közkinccsé.

Emlékeztetett, hogy Szőcs Géza első kötetei valóságos paradigmaváltást jelentettek a romániai magyar költészetben, inspirálta a fiatalabb és az idősebb generációkat, túlmutatva az országhatárokon, költői iskolákon, műhelyeken. Szőcs Géza tehetségkutató és -támogató szerepére, az Előretolt helyőrség irodalmi mozgalom indulására emlékezett Orbán János Dénes költő, prózaíró, irodalomszervező. Kiemelte: Szőcs Géza legnagyobb tanítása az volt, hogy óvakodjunk mindentől, ami szokványos.

A legfontosabb izgalmasnak, érdekesnek, különlegesnek lenni, nem pedig tökéletesnek. A tökéletesség a középszer vágyálma, ők azok, akik a végletekig kimunkált részletekkel próbálják ellensúlyozni a sziporkázó ötletek hiányát - idézte Szőcs Gézát.

"Ő maga járt elöl a példával: versei a legfurcsább helyzetekben és legtöbbször percek alatt születtek" - mutatott rá Orbán János Dénes, hozzátéve: nem volt nála elfoglaltabb, zsúfoltabb és bonyolultabb életű honfitársunk.

A család nevében Szőcs Petra költő, rendező, forgatókönyvíró, Szőcs Géza lánya emlékezett. Elmondta, hogy édesapja úgy volt magyar, hogy egyetemes volt, sok emberen segített, és az ellenfeleivel is toleráns volt.

"Idő előtti volt ez a távozás. Csináld azt, amit szeretnél, legyél ott, ahol akarsz, akár több helyen is. És amennyire lehet, maradj azért velünk" - búcsúzott Szőcs Petra.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×