INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

császár

fénykép

portré

Római kőarcokat keltettek életre

Infostart

Daniel Voshart az AI-t és a Photoshop-ot használta az ókori római császárok életre keltésére.

A gépi tanulás fantasztikus eszköz a régi fényképek és videók felújításához. Olyannyira, hogy akár ősi szobrokat is életre kelhet, átalakítva a rég halott római császárok kőarcát fotorealisztikus képekké, így olyanok lesznek, mint azok arcok, akikkel az utcán sétálva lehet találkozni – írja a The Verge alapján a hirado.hu.

A portrékat Daniel Voshart tervező készítette, aki megfelelő anyagot keresve a római császárokra bukkant. Júliusban fejezte be az első 54 császár kezdeti ábrázolásait, és ezen a héten frissített portrékat és új posztereket jelentetett meg. Eredetileg 300 posztert készített első körben, remélve, hogy egy év alatt elad tudja adni azokat. Ehelyett mindössze három hét alatt elfogytak.

A portrék készítéséhez Voshart különféle szoftverek és források kombinációját használta. Fő eszköze egy ArtBreeder nevű online program, amely gépi tanulási módszert használ, mint egy generatív versenytárs hálózat, rövidítve GAN a portrék, valamint a táj manipulálására. Az ArtBreeder webhelyen különböző stílusú arcok láthatók, amelyek mindegyike csúszkákkal állítható, mint például egy videójáték-karakterkészítőben.

Voshart a szoftverbe táplálta a képeket a császárokról, amelyeket szobrokból, érmékből és festményekből gyűjtött, majd a portrékat újraértelmezte történelmi leírások alapján, és ezeket juttatta vissza a GAN-hoz.

Munkája azóta tudósokat vonzott, akik dicsérték a portrék képeit, kiemelve, hogy új mélységet, és egyben életszerűséget adtak a császároknak. Voshart elmondta például, hogy egy történészprofesszor adott neki útmutatót bizonyos kérdésekben.

A címlapról ajánljuk

Továbbra is sok a halott

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018