eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Római kőarcokat keltettek életre

Daniel Voshart az AI-t és a Photoshop-ot használta az ókori római császárok életre keltésére.

A gépi tanulás fantasztikus eszköz a régi fényképek és videók felújításához. Olyannyira, hogy akár ősi szobrokat is életre kelhet, átalakítva a rég halott római császárok kőarcát fotorealisztikus képekké, így olyanok lesznek, mint azok arcok, akikkel az utcán sétálva lehet találkozni – írja a The Verge alapján a hirado.hu.

A portrékat Daniel Voshart tervező készítette, aki megfelelő anyagot keresve a római császárokra bukkant. Júliusban fejezte be az első 54 császár kezdeti ábrázolásait, és ezen a héten frissített portrékat és új posztereket jelentetett meg. Eredetileg 300 posztert készített első körben, remélve, hogy egy év alatt elad tudja adni azokat. Ehelyett mindössze három hét alatt elfogytak.

A portrék készítéséhez Voshart különféle szoftverek és források kombinációját használta. Fő eszköze egy ArtBreeder nevű online program, amely gépi tanulási módszert használ, mint egy generatív versenytárs hálózat, rövidítve GAN a portrék, valamint a táj manipulálására. Az ArtBreeder webhelyen különböző stílusú arcok láthatók, amelyek mindegyike csúszkákkal állítható, mint például egy videójáték-karakterkészítőben.

Voshart a szoftverbe táplálta a képeket a császárokról, amelyeket szobrokból, érmékből és festményekből gyűjtött, majd a portrékat újraértelmezte történelmi leírások alapján, és ezeket juttatta vissza a GAN-hoz.

Munkája azóta tudósokat vonzott, akik dicsérték a portrék képeit, kiemelve, hogy új mélységet, és egyben életszerűséget adtak a császároknak. Voshart elmondta például, hogy egy történészprofesszor adott neki útmutatót bizonyos kérdésekben.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×