INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

ókovács szilveszter

koronavírus

operaház

A Magyar Állami Operaház épülete az Andrássy út 22-ben. Az Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Ókovács Szilveszter: az elsők leszünk, akiket leparancsolnak a jégről

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az Operaház főigazgatójának nincs baja azzal, hogy a futballmeccseket engedik, és együttél a gondolattal, hogy a nagy múltú intézmény lesz az utolsó, amely visszaállhat a normális működésre.

Az ültetett kulturális rendezvények szabályainak tisztázását is várja a szerdai kormánydöntéstől Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Ismert, a kabinet szerdán mérlegeli, hogy az augusztus 15. utáni időszakra feloldja-e az 500 főnél nagyobb, nem ültetett összejövetelek tilalmát. Ókovács Szilveszter szerint azonban valamennyi rendezvényhez egyértelmű útmutatásra van szükség.

"Nagyon készülünk az évadra, de ennek a bejelentése még nem történt meg.

Augusztus 17-én fogom tudni elmondani, hogy hogyan látjuk a szeptembertől esedékes helyzetet.

A kormánydöntés rettenetesen fontos a számunkra, azt is várjuk tőle, hogy a fennálló értelmezési hézagot sikerül elfedni, ami pedig abból fakad, hogy a zenés-táncos rendezvények korlátozása van érvényben, de az ültetett nézőterű, nem zenés-táncos rendezvényekre nincsen kötelező szabály" - mutatott rá a főigazgató.

Szerinte most furcsán, félve közelítenek a rendezvényekhez az emberek, mivel nem tisztázott, mi alapján ülhet le egy-kétezer ember egy nézőtérre, ha nem állhatnak egymás mellett például egy rockkoncerten.

"Tudjuk, hogy a kettő nem egyforma, mindenesetre azt szeretnénk, ha

az ültetett rendezvényekre is valamilyen szabály

születne" - tette hozzá.

Egyértelművé tette: nincs baja azzal, hogy a futballmeccseket mint ültetett rendezvényeket engedik, de ott sincs szabályozva, mi van akkor, "ha a nézők felpattannak a helyükről és egy tömegben odarohannak valahová".

A kormány júniusban extra támogatást biztosított több intézménynek, az Operaház 300 millió forintot kapott egy esetleges második hullám miatt kieső bevételek pótlására, illetve alkalmazottak megsegítésére még szétoszthat 533 milliót. Ugyanakkor - mint Ókovács Szilveszter elmondta - az Operaháztól elvonás is volt, 322 millió forint, így "teljesen még ott sincsenek", ahol a válság előtt voltak.

Anyagilag az intézmény mindezt úgy bírja ki, hogy az elmaradó előadásokkal költségcsökkenés is előállt.

Cáfolta a HVG-ben megjelent azon értesülést, hogy 200 főben maximalizálnák a közönség létszámát a kulturális rendezvényeken, "az Emmiben nem volt ilyen terv", ugyanakkor azt is elmondta, "minden elképzelhető később".

"A mi színháztermeink közül a most átadandó Eiffel 400-600 fős, az Erkel Színház pedig 1780. Nálunk tehát egyértelmű a helyzet. Úgy fogalmaznék, ami szemléletes is, hogy

az utolsók leszünk, akik visszaállnak a normális működésre, de az elsők, akiket leparancsolnak a jégről"

- mondta.

Arról is beszélt, hogy ha egy második hullám esetén ismét be kell zárni a színházakat, újra szükség lesz az elindított állami támogatásokra, csak gyorsabban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Ókovács Szilveszter a kormánydöntésről, második hullámról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018