eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Magyar Állami Operaház épülete az Andrássy út 22-ben. Az Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Ókovács Szilveszter: az elsők leszünk, akiket leparancsolnak a jégről

Az Operaház főigazgatójának nincs baja azzal, hogy a futballmeccseket engedik, és együttél a gondolattal, hogy a nagy múltú intézmény lesz az utolsó, amely visszaállhat a normális működésre.

Az ültetett kulturális rendezvények szabályainak tisztázását is várja a szerdai kormánydöntéstől Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Ismert, a kabinet szerdán mérlegeli, hogy az augusztus 15. utáni időszakra feloldja-e az 500 főnél nagyobb, nem ültetett összejövetelek tilalmát. Ókovács Szilveszter szerint azonban valamennyi rendezvényhez egyértelmű útmutatásra van szükség.

"Nagyon készülünk az évadra, de ennek a bejelentése még nem történt meg.

Augusztus 17-én fogom tudni elmondani, hogy hogyan látjuk a szeptembertől esedékes helyzetet.

A kormánydöntés rettenetesen fontos a számunkra, azt is várjuk tőle, hogy a fennálló értelmezési hézagot sikerül elfedni, ami pedig abból fakad, hogy a zenés-táncos rendezvények korlátozása van érvényben, de az ültetett nézőterű, nem zenés-táncos rendezvényekre nincsen kötelező szabály" - mutatott rá a főigazgató.

Szerinte most furcsán, félve közelítenek a rendezvényekhez az emberek, mivel nem tisztázott, mi alapján ülhet le egy-kétezer ember egy nézőtérre, ha nem állhatnak egymás mellett például egy rockkoncerten.

"Tudjuk, hogy a kettő nem egyforma, mindenesetre azt szeretnénk, ha

az ültetett rendezvényekre is valamilyen szabály

születne" - tette hozzá.

Egyértelművé tette: nincs baja azzal, hogy a futballmeccseket mint ültetett rendezvényeket engedik, de ott sincs szabályozva, mi van akkor, "ha a nézők felpattannak a helyükről és egy tömegben odarohannak valahová".

A kormány júniusban extra támogatást biztosított több intézménynek, az Operaház 300 millió forintot kapott egy esetleges második hullám miatt kieső bevételek pótlására, illetve alkalmazottak megsegítésére még szétoszthat 533 milliót. Ugyanakkor - mint Ókovács Szilveszter elmondta - az Operaháztól elvonás is volt, 322 millió forint, így "teljesen még ott sincsenek", ahol a válság előtt voltak.

Anyagilag az intézmény mindezt úgy bírja ki, hogy az elmaradó előadásokkal költségcsökkenés is előállt.

Cáfolta a HVG-ben megjelent azon értesülést, hogy 200 főben maximalizálnák a közönség létszámát a kulturális rendezvényeken, "az Emmiben nem volt ilyen terv", ugyanakkor azt is elmondta, "minden elképzelhető később".

"A mi színháztermeink közül a most átadandó Eiffel 400-600 fős, az Erkel Színház pedig 1780. Nálunk tehát egyértelmű a helyzet. Úgy fogalmaznék, ami szemléletes is, hogy

az utolsók leszünk, akik visszaállnak a normális működésre, de az elsők, akiket leparancsolnak a jégről"

- mondta.

Arról is beszélt, hogy ha egy második hullám esetén ismét be kell zárni a színházakat, újra szükség lesz az elindított állami támogatásokra, csak gyorsabban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×