eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ül íróasztalánál 2017. november 22-én. A főigazgató 2018 februárjától újabb öt évig vezetheti az intézményt.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ókovács Szilveszter: létezünk, és egymással kapcsolatban maradunk

Koronavírusos lett a Magyar Nemzeti Balett egyik művésze, már letesztelték az érintett 77 személyt, ha jók lesznek az eredmények, folytatódhatnak a szeptember 11-i Kaktuszok bemutató próbái – mondta az InfoRádiónak Ókovács Szilveszter. Az Operaház főigazgatója hozzátette, a vasárnapi és hétfői nagyszabású koncertjeiket nem érinti az eset.

Az Operaház reményei jók, fogalmazott Ókovács Szilveszter, miután az a brazil táncosfiú, akinek korábban pozitív lett a koronavírus-tesztje, legutóbb 5-6 napja érintkezett a Nemzeti Balett társulatával, vagyis jó eséllyel tudnak nekifutni a jövő pénteki premiernek. Megjegyezte, amennyiben megérkeznek az első szűrés eredményei, a próbák is folytatódhatnak. Alexander Ekman svéd koreográfus darabjával, a Kaktuszokkal (Cacti), amely élő vonóskvartet muzsikával kerül színpadra, továbbá az emellett felcsendülő Hans van Manen három darabjával nagyon szép kortárs táncest ígérkezik szeptember 11-én – emelte ki a főigazgató.

A koronavírusos eset nem érinti a vasárnapi és hétfői operakoncerteket, illetve vasárnap Gustav Mahler VIII. szinfóniájának próbáját, amelyre szintén várja a Magyar Állami Operaház a nagyközönséget. Ókovács Szilveszter kiemelte, az említett próba valójában egy igazi koncertté nemesült, tekintettel az időablakra, hiszen ki tudja, meddig tudják fenntartani a működést. A valódi koncertre október 1-jén került volna sor, azonban az eredeti karmester időbeosztása, valamint az Operaház műsorváltozásai miatt módosítani kellett a bemutatón, ennek ellenére

egy teljes értékű hangversenyt lehet várni a vasárnapi próbától

– tette hozzá.

Ókovács Szilveszter arra is kitért az InfoRádiónak nyilatkozva, hogy Mahler szimfóniája számukra egyfajta csapatépítés, nem egyszerűen az új Eiffel Műhelyház aulájának, a Mozdonycsarnoknak a felavatásáról szól. Ugyanis ebben a műben tud az egész énekkar színpadra állni, amely énekkar egyébként sosem találkozik így, hiszen két-három színpadon férnének el egyszerre, ezért több produkcióban szerepelnek. Emellett a zenekar is háromszoros létszámban fog fellépni a megszokotthoz képest, ami szintúgy ritka. A gyerekkarral, a nyolc szólistával és a mennyei fanfárral

több mint háromszáz előadója van a koncertnek, és mintegy hétszáz nézője, tehát az „ezrek szimfóniája melléknév is megáll majd”

– fogalmazott a főigazgató.

Hétfőn folytatódik az ünnepségsorozat, hiszen aznap a Mozdonycsarnok egy ingyenes áriaesetnek szolgál majd helyszínéül, amely gálakoncertnek szintén megvan a maga apropója – folytatta Ókovács Szilveszter. Mint mondta, tavasszal rengeteg előadásuk maradt el, így számtalan magánénekesük „károsodott”, nemcsak anyagilag, hanem hangi, eszményi értelemben. Így

ezt az intim, bensőséges gálát elsősorban az ő számukra, az ő részvételükkel rendezik meg,

természetesen 800-900 néző jelenlétében – tette hozzá. Huszonnyolc énekes, egy–egy szabadon választott áriával készül, hat operaházi korrepetitor művész zongorakísérete mellett, de jelen lesz az Operaház énekkara a karigazgató és főzeneigazgató, Kocsár Balázs vezényletével. Ókovács Szilveszter pedig a házigazdai szerepet fogja ellátni. Hogy „érezzük, valamennyien ezekben a nehéz időkben, ha nem is tudunk esetleg tartósan együttműködni egy darabig, de azért létezünk és egymással kapcsolatban maradunk” – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×