eur:
395.55
usd:
364.81
bux:
65532.38
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szörényi László, a Mészöly Miklós Egyesület elnöke (b) átadja Csabai László írónak a Mészöly Miklós-díjat a szekszárdi Művészetek Házában 2020. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

"Történetvámpír vagyok" - mondta az elismerés átvétele után a Szekszárdon rendezett ünnepségen.

Csabai László író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át a névadó szülővárosában, Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2019-ben, a Magvető Kiadónál megjelent, A vidék lelke című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a szekszárdi Művészetek Házában 17. alkalommal rendezett Mészöly-emléknapon.

A kötet 21 írást, úgynevezett hármasnovellákat tartalmaz; a múlt század második felének Magyarországán játszódó történeteket a szerző hármasával egy-egy motívummal kapcsolja össze, vagy különböző nézőpontból írja le. Főszereplői nyírségi emberek, az írások - Kolozsi Orsolya irodalomtörténész szavaival - az ő szenvedéstörténetüket dokumentálják.

Szkárosi Endre, az egyesület alelnöke méltatásában többek között arról beszélt, hogy Csabai László könyvében a novella, az elbeszélés és a regény formai elemei között közlekedik biztonsággal. Következetesen visszatér egy szűkebb tájvilághoz, amelynek központjában Nyárliget áll, ezzel "a mészölyi epikai modellt juttatja eszünkbe, amely a szekszárdi domboktól indulva (..) a magyar sors egyetemes, emberi dimenzióira nyitott metszetpontosságú panorámát".

A díjazott - aki magát egy interjúban történetközpontú íróként jellemezte - az elismerés átvétele után megjegyezte: munkásságában nagy jelentősége van a helyeknek, gyűjti a városokat, keresi, "miből mit fog elvenni".

"Történetvámpír vagyok, sokat olvasok, de emberekkel szeretek a legjobban találkozni, mindent elveszek tőlük, amit mondanak nekem, és gátlástalanul mindent felhasználok" - fogalmazott.

Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, első elbeszéléskötetet A hiéna reggelije címmel 2006-ban jelent meg. A szakmai és közönségsikert Szindbád-történetei hozták meg számára, amelyek 2010 és 2017 között három kötetben láttak napvilágot a Magvető Kiadónál. 2014-ben Békés Pál-, 2018-ban Artisjus-díjat kapott.

A Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület 2004-ben alapított elismerést kortárs magyar íróknak; 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd (1963-2014), Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba, Lábass Endre és Szvoren Edina kapta meg.

A díj mellett idén is átadták a Mészöly Miklós-emlékplakettet, amelyet ezúttal Szolláth Dávid irodalomtörténész, kritikus, fordító vehetett át, aki a Jelenkor Kiadó által gondozott Mészöly Miklós művei sorozat szerkesztője volt, és "stabil támasza" a szekszárdi Mészöly Magasiskola íróakadémiának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×