eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kristóf Krisztián, a Fővárosi Nagycirkusz Repülőcirkusz című új műsorának rendezője (b) és Fumagalli olasz bohóc a műsor fotóspróbája után Budapesten 2019. április 19-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezt a magyar rendezőt választotta ki Tim Burton

Különleges szereplőválogatást tartott egy magyar cirkuszi rendező Tim Burtonnek a Dumbo című film forgatása előtt. Kristóf Krisztián ezt követően további feladatokat kapott a filmben. A Repülőcirkusz című, jelenleg is futó, budapesti előadás rendezője a részleteket az InfoRádió Aréna című műsorában mondta el.

Előbb a cirkuszi szaktanácsokat, majd egy különleges casting levezénylését bízták egy magyar cirkuszrendezőre a Dumbo című Disney-filmben. Kristóf Krisztián az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a célja az volt, hogy autentikus legyen a film jelentős részét kitevő cirkuszi világ.

"Tim Burton, a film rendezője nagyon gyorsan gondolkodik, és nagyon gyorsan magába tudja szippantani azokat az elemeket, amikre szüksége van, viszont türelmetlen

abból a szempontból, hogy gyorsan mindent elrendez a fejében, és máris várja a következőket. Egy olyan metodikát kellett vele alkalmazni, amelyben sűrítve kapja meg az információt, és egy kísérleti castingelőadást tarthattam Londonban, ahol Tim Burton került a középpontba, és köré építettük a cirkuszt" - idézte fel Kristóf Krisztián.

A rendező körül gyors egymásutánban 3 perces előadásokat tartottak, neki csupán oldalra vagy hátra kellett fordulnia a következőhöz.

"Volt előtte egy porond, volt mellette egy színpad, volt a másik oldalán egy tornapadló, és különböző levegőeszközöket, kötéltáncos-apparátokat építettünk még fel. Igazság szerint egy 'best of'-ot kapott, filmesen és snittekben kapta meg a három perceket, ahol nemcsak a technikai tudást tudta felmérni, hanem a karaktereket is."

Ez a casting olyan jól sikerült, hogy a magyar cirkuszrendezőt felkérték, állítsa össze a film cirkuszi jeleneteit.

"Rendezzem össze azt a víziót, azt az álmot, amit a vászonra kíván Tim Burton" - mondta a feladatról Kristóf Krisztián.

Beszélt arról is, hogy nyolc éve cirkuszi rendezőként járt Londonban, ahol akkor több angol cirkuszi emberrel összeismerkedett. "Amikor a Disney cirkuszi szakembereket keresett, akkor rákerültem egy elég hosszú listára. Három Skype-interjút csináltam végig a producerekkel, aztán meghívtak Londonba."

Arról, hogy végül valóban ő dolgozhat a filmben, Tim Burton személyesen döntött.

Az élet persze nem áll meg, Kristóf Krisztián itthon, a Fővárosi Nagycirkuszban is rendez, ahol szeptember 8-ig látható az általa rendezett Repülőcirkusz előadás, klasszikus tartalommal.

"A humor nagyon nagy szerepet kap a Repülőcirkuszban, természetesen a bohóc az egyik legfontosabb eleme egy jó előadásnak. Az akrobatikát az artisták fizikai képességei teszik lehetővé, illetve fontos még az ember-állat kapcsolat harmóniája, ami ezúttal picit vissza lett szorítva, hiszen csak egy kutyaprodukciót láthatunk."

A "hogyan", vagyis az elemek összefésülése azonban eléggé modern - tette hozzá a rendező.

"Elhagytuk a konferálásokat, a megállást, a nagy harsonafelkonfokat, mert az valahogy a mai felgyorsult világban lelassít.

Igyekeztem egy olyan jellegű struktúrát alkalmazni, ahol az előadás gördülékenyen halad, pörög" - húzta alá Kristóf Krisztián.

Emellett kiemelte az előadás folyamatosan változó hangulatait: "A repülős szám egy nagyon jó példa, amint a szereplő kikíséri a repülőjét, már jön is a következő produkció, össze van kapcsolva a kettő."

A rendezőnek fontos, hogy a néző mit érez az előadás végén; a cél, hogy úgy teljen el a kétszer 50 perc, hogy a néző még többet kívánjon.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×