eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Katonák vitték magukkal Irakban a Budapesti Értéktőzsde volt elnökét

Előállították az iraki hatóságok Korányi G. Tamás tőzsdei és Wagner Péter külpolitikai szakértőt, valamint Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde volt elnökét, akik fényképezni kezdtek az iraki-iráni határról "A Nagy Háború nyomában" című könyvhöz. Az iraki katonák órákig őrizetben tartották őket, elvették a holmijukat, de mindvégig nagyon kedvesek voltak velük.

Olyan helyen volt három magyar, ami szokatlan az iraki katonák számára; Korányi G. Tamás tőzsdei és Wagner Péter külpolitikai szakértő, valamint Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke az iraki-iráni határon járt hivatalos kíséret nélkül. Itt zajlottak a legkeményebb irak-iráni csaták néhány évtizede, és itt történt többek között 2003-ban a brit seregek partra szállása is, amikor megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét a szövetséges csapatok.

"Az egyik ellenőrzőpontnál elvették az útlevelünket, majd továbbengedtek minket, fotózgattunk, majd visszafelé nem hogy nem adták vissza az okmányokat, hanem kiszállítottak, megmotoztak, elkérték a fényképezőgépet, a mobiltelefont, kérték, hogy adjam meg annak kódját.

Bevittek a katonai ellenőrzőpont laktanyájába. De nagyon udvariasak voltak. Angolul nem tudtak a fiatal, lelkes katonák"

- idézte fel a történteket az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, aki szerint

ők voltak ott "a nap eseménye".

Aztán egy angolul szintén nem tudó tiszt páncélautóba ültette őket, és meg sem álltak a bászrai operatív parancsnokságig.

Barátságos búcsú hat óra múltán (Fotó: Korányi G. Tamás)
Barátságos búcsú hat óra múltán (Fotó: Korányi G. Tamás)

"Megkérdezték, hogy van-e valami kívánságunk, mire azt kértem, hadd hívjam fel a bagdadi tiszteletbeli konzult, egy síita üzletembert."

Kisvártatva

egy hivatalosság is eléjük került - papucsban, tréningruhában -, visszakapták az útlevelet és a mobilt is, és megkapták az események rövid, kétsoros, arab jegyzőkönyvét; amerikaiaknak nézték őket.

"Ha amerikainak néznek valakit az iráni határon, az nem olyan jó" - tudták meg utólag, de arról nem tudtak meg semmit, hogy illegálisan fotóztak volna az országhatáron.

Ezek után folytathatták útjukat, melynek során az első világháborús mezopotámiai frontról gyűjtöttek képanyagot Szalay-Berzeviczy Attila A Nagy Háború nyomában című könyvéhez.

Ur sumér város zikkuratja, az egykori Bábel tornya (Fotó: Korányi G. Tamás)
Ur sumér város zikkuratja, az egykori Bábel tornya (Fotó: Korányi G. Tamás)

Azt kérték tőlük még a hatóságok, hogy

mondják el Magyarországon, Irak egy barátságos ország.

Irakba jelenleg nem kapható turistavízum, tehát például Bábel tornyát vagy a civilizáció egyik legrégebbi városát, Urt nem láthatja bárki. Ha rendeződik a katonai helyzet, gyorsan megépülhet a turizmus infrastruktúrája, utakból például nem állnak rosszul.

Korányi G. Tamás számos példán keresztül mesélt az InfoRádiónak az irakiakról, a beszélgetést és élménybeszámolót alább teljes egészében meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×