INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

nemzeti hauszmann program

budavár

budai vár

fodor gergely

A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépülő lovarda a budai Várban 2018. december 6-án.

Pincétől a padlásig átvilágítják a budavári Palotát, hogy hasznosíthassák

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Harminc projektet fog össze a következő három évben a Nemzeti Hauszmann Program. A Várnegyed rekonstrukciójára a kormány 36 milliárd forintot különített el - tudta meg az InfoRádió a beruházás miniszteri biztosától, Fodor Gergelytől.

A Nemzeti Hauszmann Programnak négy fő eleme van. Mindenekelőtt nekilátnak a Palota-negyedben lévő közterületek, zöldterületek, utak rendezésének annak érdekében, hogy a terület "mihamarabb élettel teljen meg" - mondta el az InfoRádiónak a program miniszteri biztosa, Fodor Gergely, aki áprilistól kormánybiztos felel a Budai Várnegyed kormányzati beruházásaiért.

"A második nagyobb csoportba a folyamatban lévő beruházások befejezését helyeztük. Ezek jellemzően a Lovardára, a Főőrségre és környékére koncentrálnak"

- folytatta. Itt még vannak tennivalók: biztosítani kell a Csikós udvar és a Hunyadi udvar közti akadálymentes közlekedést, ez

két óriási lift

beépítését jelenti. Itt az Ybl-támfalat is rendbe kell tenni még 2021 végéig, de a két épületet már idén nyáron át fogják venni, ehhez a Lovarda-környéki területet még rehabilitálni kell.

A harmadik nagyobb csoport a történelmi épületek rekonstrukciója, tervezése, tudományos dokumentációjának összeállítása.

"Ezek azok az épületek, amiket a II. világháború után ideológiai megfontolások miatt lebontottak.

Az egykori Külügyminisztérium épületéről van szó a Dísz téren, illetve a Honvéd Főparancsnokság épülete és József főherceg palotájának kertje"

- sorolta Fodor Gergely.

Elvégzik még a teljes Palota-negyed műszaki átvilágítását, és javaslattétel is érkezik a lehetséges hasznosításra; ehhez szükség van egy olyan mérnöki dokumentáció elkészítésére, ami a teljes budavári Palotát a pincétől a padlásig felméri annak érdekében, hogy felelősségteljes javaslatot fogalmazhassanak meg majd a döntéshozók felé.

A Nemzeti Hauszmann Program tehát 3 évre szól, ekkora etapokban dolgoznak a Váron, tehát 2022-ben pedig jöhet majd a program folytatása.

A mostani szakaszra 36 milliárd forintot biztosít a költségvetés, ebből a több mint 30 fejlesztési cél felé kell elindulni és meg is valósítani. Ennek egyik eleme még

a Várgarázs III, amit a nyugati oldalon, a Palota út mentén szeretnének megépíteni, ez egy tízmilliárdos tétel. Másik a várfalak teljes rekonstrukciója, ezek néhol már életveszélyes állapotokat mutatnak

- 7 milliárdos tétel ez utóbbi.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Nemzeti Hauszmann Program - Fodor Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018