eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Óriási változások kezdődnek a Budai Várnegyedben

Hároméves fejlesztési ciklus kezdődik a Budai Palotanegyedben.

A magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program, amely a következő három év új beruházásait fogalja keretbe - jelentette be a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa.

Fodor Gergely azt mondta, hogy az elmúlt több mint hatvan évben a vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló program keretében azonban

a következő három évben megvalósul a várbeli utak, sétányok és parkok rendbetétele, illetve a Csikós udvar környékének akadálymentesítése.

A kormány szerdán közzétett határozata értelmében a következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása".

Ebben a ciklusban befejeződnek a folyamatban lévő beruházások - például a lovarda és a főőrségi épület rekonstrukciója -, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar között terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül - jelentette be Fodor Gergely.

A kormányhatározat 36 milliárd forintot biztosít a következő három év munkálataira.
  • A teljes Budai Palotanegyedet érintő fejlesztésekre 10,21 milliárd forintot;
  • a Csikós udvart és a Nyugati kertet érintő fejlesztésekre 13,83 milliárdot,
  • a Budavári Palota fejlesztéseire 4,04 milliárdot;
  • a Budai Palotanegyed épületeinek újjáépítésére 3,4 milliárdot;
  • a Várkertek fejlesztése és a déli várszoknya helyreállítására 1,9 milliárdot;
  • a „Halászó fiú” és a „Mátyás kút” elnevezésű szökőkutak helyreállítására 900 milliót;
  • az I. kerületi Táncsics utca 9. szám alatti ingatlan felújítására 850 milliót;
  • a XI. kerületi Talpas utcai telephely fejlesztésére 900 millió jut.

Fodor Gergely elmondta, hogy a Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a lovarda és a főőrségi épület pedig már 2019 nyarára elkészül. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a lovarda körül egy ideig még zajlanak majd az akadálymentesítési munkák.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×