eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete, valamint a Lánchíd a főváros V. kerületében.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI/MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Magyar kutatók megtalálták az eddigi legősibb horvát zászlót

Bemutatták a Szent Korona Kutatócsoport legújabb kiadványait és ismertették az elmúlt évek tudományos áttöréseit. Pálffy Géza, a történészműhely vezetője az InfoRádiónak azt mondta: bár az MTA kutatóhálózatának puszta léte is veszélybe került, bízik a csoport fennmaradásában.

Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója az akadémiai székház nagytermében kedden tartott rendezvényen kiemelte: a magyar Szent Korona történeti kutatása nem csak a magyarság számára fontos.

"Európa egyik legrégebbi, de mindenképpen a legtovább használt hatalmi jelvénye.

Ez önmagában elég ok a büszkeségre. Második fontos jegye, hogy Európában egyedül viseli a »szent« jelzőt, már 1256-ban ezzel a szóval illették."

A rendezvényen bemutatták A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című dokumentumfilm új, bővített kiadását. Bárány Krisztián, a film rendezője az InfoRádiónak azt mondta:

az immár két nyelven beszélő és hét nyelven feliratozott mozi szerte Európában és a Kárpát-medencében emberek tízezreihez jutott el:

"Ötven hivatalos bemutatót tartottunk a professzor úrral közösen a Kárpát-medencében, illetve Bécsben és Zürichben, ez szerintem 5-6 ezer embert biztosan jelent, és a közmédia csatornáin is vetítették már."

Pálffy Géza, a Szent Korona Kutatócsoport vezetője az InfoRádiónak elmondta: a kutatócsoport szűk hét éves fennállása alatt több száz tanulmányt és kiadványt volt képes felsorakoztatni.

"Már 20 kiaványunk jelent meg és körülbelül 300 tanulmányt publikáltunk 12 nyelven. Megtaláltuk a legkorábbi szent koronás országzászlót, 1618-ból az Esterházyak fraknói gyűjteményéből,

előkerült egy aukcióról Bécsből a legkorábbi koronázási udvarmesteri pálca I. Ferenc budai koronázásáról, és

felfedezte egy magyar kutatócsoport a horvátok legkorábbi zászlaját.

A legfontosabb felfedezéseket nem csak könyvekben, hanem filmben is megosztjuk a nagyközönséggel" - mondta Pálffy Géza, aki reméli, hogy nem szűnik meg az akadémiai kutatóhálózat azzal, hogy az innovációs tárcához kerül. Bízik benne, hogy az ígéreteknek megfelelően, vagyis kiválósági alapon támogatják az intézeteket.

Pálffy Géza hozzátette: a kutatócsoport még mintegy tucatnyi kötet megjelentetését tervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×