eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Zaol.hu

Váraknál alkalmazott építészeti megoldásba botlottak a türjei templom falánál

A bőség zavarában lévő régészek, művészettörténészek, restaurátorok most azon gondolkodnak, hogy az épület mely rétegeit tudják élvezhető minőségben helyreállítani.

Úgy tűnik, nem csak a Duna alacsony vízállás ad sikerélményt a régészeknek ezekben a hetekben. Mint a Zaol.hu Zala megyei portál írja, a türjei premontrei prépostsági templom Árpád-kori épületének műemléki helyreállítási munkái közben a szakemberek egyszer csak

a várak építésénél használatos megoldásokba

botlottak.

A feltáráskor először a középkori szentély romjaira, freskómaradványokra, valamint a templom 13. századi építési technológiájának különleges megoldására bukkantak, és ez talán a legkülönlegesebb: a téglafal építésekor

a közel 90 centis falazat közepén fa gerendákat fektettek végig, ehhez hasonló hazánkban eddig viszont csak a várak esetében volt ismeretes.

Hamarosan azt is tudni fogják, ez a beépítés mikor került a templom falába

A festmények restaurátori feltárásakor ráadásul tudományos szenzációnak tekinthető leleteket találtak: a festékrétegekből a korok egyértelműen meghatározhatók, így találtak ábrázolásokat a középkorból, de a török hódoltság utáni időkből való barokk festményt is. Most

azt kell majd a szakembereknek meghatározni, hogy mely festékréteg a legértékesebb, amit egységében és a közönség által is élvezhető módon helyre lehet állítani.

A projektmenedzser beszámolt arról is, hogy a szakrális funkciókat megtartva a templommal szomszédos majorság területén látogatóközpontot alakítanak ki, ahol például csokimanufaktúra is lesz.

A teljes beruházás 3,2 milliárd forint értékű.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×