eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója interjút ad irodájában az MTI munkatársának 2014. december 17-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Visszatér Cserhalmi György és Szász János is a Nemzeti Színházba: ütős lesz a jövő évad

Tizenegy bemutatót tart a jövő évadban a Nemzeti Színház, a tervek szerint tavasszal Silviu Purcarete is bepótolja az idén elmaradt Cseresznyéskert-rendezését.

Több mint 50 produkcióból álló repertoárt épített fel a Nemzeti Színház az elmúlt öt évben – mondta Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója a következő évad programjának ismertetésekor.

"Legnagyobb értékként a stabilitást tudnám megnevezni.

Azok a témák, amelyeket fölvettünk, amelytől Nemzeti Színház a Nemzeti Színház, amelytől a mi Nemzeti Színházunk, ahogy mi azt elképzeltük, azok a témák az elkövetkező évadra is jellemzőek, azokat visszük tovább, azok mentén gondolkodunk" - hangsúlyozta az igazgató.

A következő évadban Vidnyánszky Attila összesen négy előadást rendez: Az ember tragédiáját már nem először állítja színpadra. Szerinte ez az előadás hiánypótló, és 25 éve rendezi már folyamatosan.

Ezenkívül Vidnyánszky Attila állítja színpadra a Visconti által megfilmesített Rocco és fivéreit, valamint Döbrentei Sarolta Sára asszony című drámáját, és ő rendezi Földes László Hobo új zenés előadását a Hé, magyar Joe!-t aminek alapötletéről a dalszerző mesélt.

"Néger blues, amit Jimi Hendrix tett híressé, a címe Hey Joe. Ez egy féltékenységi gyilkosságról szól, amikor Joe rajtakapja a feleségét és megöli"

- mondta Földes László Hobo.

Az Othellot Kiss Csaba rendezi, aki korábban az Új Színházban is színre vitte már Shakespeare klasszikusát, de azt mondja: ez az előadás alapjaiban lesz más.

"A korábbi gondolat az Othelloban az volt, hogyan megy szét egy barátság, de közben engem sokkal jobban érdekel

a bizalom törékenysége"

- mondta Kiss Csaba.

Az évadban ismét a társulattal dolgozik majd Viktor Rizsakov, aki Viripajev Álomgyár című darabját rendezi, David Doiasvili pedig ezúttal egy klasszikust, a Tartuffe-öt viszi színre.

Rendezni fog Cserhalmi György, aki Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével állítja színpadra Örkény Macskajátékát.

Csiszár Imre idén is dolgozik a teátrumban: az Oscar-díjas forgatókönyvíró Robert Bolt Kinek se nap, se szél című darabját rendezi, amely a film miatt Egy ember az örökkévalóságnak címen lehet ismerős.

Szász János is újra a Nemzetiben dolgozik majd – a Gyulai Várszínházzal közös bemutatót, a Caligula helytartóját rendezi.

"13 éve rendeztem itt utoljára a Mester és Margaritát, amikor a gyerekem született. Én nagyon nagy örömmel jöttem vissza, olyan mintha hazajönnék" - mondta.

Idén is a színházban lesznek gyakorlaton a kaposvári egyetem művészeti karának növendékei, a Bozsik Yvette-osztály is dolgozik majd a teátrumban. Tavasszal ismét lesz Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amely idén már csaknem három hetes fesztivállá nőtt.

A színház tájékoztatása szerint az évadban eddig 409 előadást tartottak, melyekre 111 ezer néző váltott jegyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×