eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sztárfellépők a MüPában

Sztárfellépők a MüPában

A bonni Beethoven-házat irányító Tabea Zimmermann és a pályája csúcsán lévő magyar sztárcsellista, Várdai István december 7-én, csütörtökön a Concerto Budapest élén Richard Strauss és Bartók Béla műveivel áll a MüPa színpadára.

Tabea Zimmermann rendszeres, visszatérő vendége a hazai koncerttermeknek. A német brácsaművész pályafutása első szakaszában számos nemzetközi zenei versenyt megnyert, 1984-ben Budapesten is első helyezést ért el. A Fekete-erdei Lahr szülötte az együttmuzsikálás szenvedélyes elkötelezettje: “Mindenekelőtt közvetlen kapcsolat kialakítására törekszem a zenésztársaimmal – a hangszerem, a hangszerjátékom által.”

Sztárfellépők a MüPában

Várdai István csak alig pár héttel van túl a 32. születésnapján, mégis jó ideje korunk egyik legkeresettebb és legjelentősebb csellistájának számít. A pécsi születésű fiatal művész napjainkban Londontól Tokióig szerte a világban koncertezik felbecsülhetetlen értékű Stradivari-csellója társaságában – és mindeközben ő a hazai hangversenyélet egyik főszereplője és fáradhatatlan motorja is. Néhány éve – Baráti Kristóffal közösen – irányítja a Kaposfest működését, és a Virtuózok egyik zsűritagjaként fiatal tehetségek felfedezésével is gyarapítja tevékenységeinek terjedelmes listáját.

A Héja Domonkos által vezényelt koncert első felében Richard Strauss zenekari kíséretes F-dúr románcát játssza Várdai, míg Zimmermanntól Bartók Brácsaversenyét hallhatjuk majd. A második részben együtt muzsikál a két szólista és a Concerto Budapest együttese: Richard Strauss Don Quixote című szimfonikus költeményét, azaz lovagi témára írt fantasztikus változatait előadva, ahol a cselló Cervantes regényének címszereplőjét, míg a szólóbrácsa a botcsinálta, ám annál hűségesebb fegyverhordozó, Sancho Panza alakját idézi elénk.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×