INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Jön a hetedik tánckoncert

InfoRádió / MTI
Hetedik alkalommal köszönti tánckoncerttel az újévet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar január 13-án a Tisza-parti város sportcsarnokában, ezúttal a Magyar Állami Népi Együttessel közösen. A tánckoncert műfaját Izaki Maszahiro karmester álmodta meg hét évvel ezelőtt.

A Napszédítők - Nemzeti Tánckoncert című produkció során a népmesékből ismert bűvös hetes szám Liszt, Bartók és Kodály művészetén keresztül nem csupán a zene "mesebeli álomországába" röpíti el a hallgatóságát, hanem a néptánc leghitelesebb hazai előadóinak közreműködésével az autentikus népzenei kultúra sajátosan magyar, édes-keserű világába is elkalauzolja a közönséget - közölte az esemény sajtófőnöke, Tibenszky Móni Lisa.

Az Izaki Maszahiro karmester által megálmodott tánckoncerteken egyenértékű a zene és a tánc szerepe. A tánc révén láthatóvá vált a zene - idézi a közlemény a karmestert. Az elmúlt hét év alatt a népi tánc, a mozgásszínház, a modern tánc, a balett és a versenytánc is szerepet kapott a szimfonikusok színpadán, a legjelesebb magyar művészeti együttesek közreműködésével- olvasható tájékoztatásban.

Az újévköszöntő produkciókban a szimfonikus zenekar mindig más-más arcát láttatta, kivétel nélkül mindig telt ház előtt. Az idei tánckoncert visszakanyarodik a legelső produkcióhoz, a magyarság és a népdalok világához.

A produkció házigazdája Ókovács Szilveszter.

A címlapról ajánljuk