eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Különleges halfajta fesztiválját rendezik Tihanyban

Különleges halfajta fesztiválját rendezik Tihanyban

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Garda Fesztivált péntektől Tihanyban, ahol látványhalászat, főzőverseny, kézművesvásár és kulturális programok várják az érdeklődőket.

  • A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít.
  • A gardák ősszel bandákba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze.
  • A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, ezért azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a "látott hal".

A fesztivállal Tihany halászmúltja előtt tisztelegnek, a rendezvény idei díszvendége Szerencs városa lesz - mondta Rózsa Éva főszervező.

A régi gardahalászatot eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat, a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról. Kikötés után a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, majd pedig borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Szintén a halászhagyományok jegyében rendeznek vasárnap a Viszhang-dombon halászlé- és halételfőző versenyt, melyre már több mint negyven nevezés érkezett - sorolta Rózsa Éva.

Különleges halfajta fesztiválját rendezik Tihanyban

Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán a hétvége mindkét napján kirakodóvásár várja a vendégeket az apátság előtti sétányon. Lesz faművesbemutató, napközben helyi népzenészek utcazenélnek, vasárnap pedig Gyermek (fél)sziget néven családi programokat rendeznek. A színpadon helyi csoportok mellett szombaton kora este Fatima és Csordás Tibor lép fel, vasárnap este pedig Nagy Feró és Rakonczai Imre ad koncertet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×