eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma

A Hamletet mutatja be a Vígszínház

Shakespeare leghíresebb művét, a Hamletet első alkalommal tűzi műsorra 122 éves történetében a Vígszínház. A darabot vasárnap mutatják be Eszenyi Enikő rendezésében, a címszerepet a társulat új tagja, ifj. Vidnyánszky Attila játssza.

z előadás főbb szerepeiben Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Fesztbaum Béla, Orosz Ákos és Hajduk Károly látható. A Hamlet a Vígszínház Shakespeare-sorozatának és bérletének új darabja - olvasható a színház MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A darab története szerint a trónörökös Hamlet apja, a volt király temetésére érkezik haza. Édesanyját friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd. "Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás" - olvasható a darab ismertetőjében.

A Hamlet ma nekem az erkölcsről és a színházról szól - idézik a közleményben Eszenyi Enikőt, aki szerint a Hamlet gondolatai ma nagyon sok embert foglalkoztatnak. "Minden egyes nap, amit ezzel a művel töltök, szakmai életem legfontosabb időszaka" - mondta, hozzátéve: hatalmas felelősség, és különleges ajándék, hogy ilyen nagyszerű színészekkel dolgozhat, akik mindenben partnerei, alkotótársai voltak. Ifj. Vidnyánszky Attila alakításáról úgy fogalmazott: Hamletet éppen olyannak képzelte el, ahogy ő játssza.

Ifj. Vidnyánszky Attilának, bár egyetemi évei alatt már játszott a Pesti Színházban, a Vígszínház színpadán ez lesz az első bemutatója. "Eddig soha nem voltam ilyen hihetetlen erejű térben, amit meg kell tanulni használni, érezni, ebben is sok segítséget kapok Eszenyi Enikőtől" - mondta, kiemelve, hogy a művész színésznőként rendez és igyekszik megtanulni, ellesni, amiket ő a Vígszínház színpadán megtapasztalt.

A darabot Antal Csaba monumentális díszletével mutatják be, aki elmondta: fontos, hogy a tér együtt tudjon lélegezni az előadással. Egyszerre tudjon telt lenni, majd a következő pillanatban üres tér.

A Hamlet jelmeztervezője Pusztai Judit, zeneszerzője Michal Novinski, a színpadi változatot Forgách András és Vörös Róbert készítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×