eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Este mutatják be Mundruczó Kornél filmjét Cannes-ban

Az orosz kortárs társadalom egy újabb erős társadalomkritikájával nyitotta meg a 70. cannes-i fesztivál versenyét csütörtökön Andrej Zvjagincev orosz rendező. A Loveless (Szeretethiány) című alkotás egy moszkvai házaspár gyerekének eltűnésről szól.

A Leviatán című előző alkotásáért 2014-ben a legjobb forgatókönyv díját elnyerő orosz rendező ötödik filmje is keserű képet fest az értékvesztett Oroszországról, amelyet az individualizmus és az álszent magatartási formák határoznak meg. A bemutató előtt tartott sajtótájékoztatóján nem is tagadta, hogy a filmjeit hazája problémáiról forgatja, mert nagyon fontosnak tartja őket.

Az 53 éves orosz rendező egyik kedvelt témája a hőseinek lélekvesztése, kifordulása önmagukból. A Loveless középpontjában álló 12 éves fiú összeomlik szülei válása miatt, akik képtelenek őt szeretni, és egyikük sem a fiú megtartásáért harcol, hanem ellenkezőleg, éppen azért, hogy megszabaduljon tőle, hiszen a gyerek jelenti az apa és anya számára is a legnagyobb akadályt azelőtt, hogy új élet kezdhessenek az új társukkal.

A családi viták mellett egyértelmű utalások vannak az orosz politikai helyzetre, mégpedig az orosz-ukrán konfliktusra, amelyet televízión követnek a főszereplők.

"Van ebben egy metafizikai dimenzió. A gyerek elvesztése a szülei számára pont olyan, mint Oroszország számára a szomszédjával, Ukrajnával korábban létezett természetes és normális viszony megszűnése" - hangsúlyozta a rendező.

A filmben az eltűnt fit keresését egy egyesület szervezi meg, amely a tehetetlen rendőrség helyett lép fel. A rendező szerint ezer önkéntes végez hasonló munkát Moszkvában, a film az ő tevékenységüket követi nyomon, tavaly például nekik köszönhetően az orosz fővárosban eltűnt több mint hatezer gyerek nyolcvan százalékát megtalálták.

Az első bemutatott amerikai versenyfilm, a Wonderstruck rendezője, Todd Haynes is visszatérő vendége a cannes-i fesztiválnak. A Julianne Moore és Michelle Williams főszereplésével forgatott Wonderstruck című alkotás két siket gyerek párhuzamos története ötven év különbséggel, 1927-ben, illetve 1977-ben, s az első kritikák elsősorban a két gyerekszínész alakítását emelték ki.

Az 1977-ben játszódó történet főhőse egy fiú, aki egy balesetben veszti el a hallását és lassanként kell hozzászoknia az új helyzethez, míg az 1927-ben játszódó, fekete-fehérben forgatott történet egy régóta hallássérült kislányról szól, aki némafilmek nézésével múlatja az idejét. Mindketten New Yorkba szöknek egyik szülőjüket megtalálni, és Charles Dickens regényeire emlékeztető kalandokba bonyolódnak.

A nagyon kidolgozott és képileg megkomponált filmjeiről ismert Todd Haynes két idősíkban játszódó alkotásának egyik része a némafilmek esztétikáját, míg a másik fele az 1970-es évek színkavalkáddal teli New Yorkját idézi meg. A hang és a zene nagy szerepet kapott a filmben, miután a főszereplők írásban, illetve jelnyelven kommunikálnak egymással.

Csütörtök este az újságírók már megtekinthették Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotását is, amelynek díszbemutatója péntek este lesz a fesztiválon.

A teltházas sajtóvetítés után az újságírókat megosztotta a lélegzetállító és lenyűgöző látványvilágú, pergő tempójú kétórás akciófilm: néhányan pfujoltak, mások viszont tapssal jutalmazták a magyar versenyfilmet. Az első kritika a The Guardian című brit lap honlapján jelent meg, amelynek elismert kritikusa, Peter Bradshaw szerint nehéz a filmet műfajilag behatárolni: nem egyértelmű, hogy az alkotás "a menekültellenes paranoia szatírája, vallási parabola a bűnről és megváltástörténet, vagy pedig a szuperhős-mítoszt feldolgozó szerzői film". A kritikus szerint a Jupiter holdja "nem hibátlan film, de a csillagokba tör".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×