eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kiderült, milyen videókkal befolyásolhatók a fiatalok

Kiderült, milyen videókkal befolyásolhatók a fiatalok

Mit tennének meg a nézők egy YouTube-os videó hatására? Felmérték a hazai youtuberes világot: nézőket és készítőket egyaránt.

A Gemius 2016 végén részletes kutatást készített a magyarországi YouTube felhasználói szokásokról a fiatalok körében, melyet kiegészített a videókészítőkkel folytatott mélyinterjúkkal és kérdőíves felméréssel is.

A YouTube megkerülhetetlen tényező lett a tinédzserek és a fiatalok életében, a 10-29 évesek saját bevallásuk szerint naponta fél órával többet töltenek YouTube-videók nézésével, mint tévénézéssel. A kijelzőről visszaköszönő arcok a sztárok szintjére léptek, követők tízezrei állnak a meghatározó személyiségek mögött.

A kutatásból kiderül, hogy mekkora hatással vannak népszerű YouTube-videósok a nézőikre, mennyire hajlandóak a nézők a youtuberek kedvéért jótékonykodni, kihívást teljesíteni, állatot örökbe fogadni vagy éppen tetoválást csináltatni. A válaszokból kiderül, hogy tízből négy nézőre nagy hatással, illetve rendkívül nagy hatással vannak a videósok. A 10-14 évesek a legbefolyásolhatóbbak a videósok által.

Kiderült, milyen videókkal befolyásolhatók a fiatalok

Ma már a hirdetők számára is vonzó platform a YouTube. A 10-29 éves nézők fele fogadja el a termékelhelyezéseket a videókban, tízből négy néző pedig szívesen vásárol olyan terméket, amelyet a kedvenc videósa ajánl. Ehhez hozzátartozik, hogy a videósok harmada tartja fontosnak a szponzorációt.

Az, hogy a youtuberek mennyire meghatározó szereplők lettek a fiatalok életében, mi sem mutatja jobban, mint hogy a spontán említett hírességek listáján túlnyomó többségbe kerültek az online sztárok az offline sztárokkal szemben. A megkérdezett 10-19 éves fiatalok válaszaiból összeállított listán,

a kedveltségi index szerint az első 10 helyen összesen 8 YouTube-sztár szerepel.

A statisztikai elemzést kiegészítette a 142 videós által kitöltött online kérdőív feldolgozásának eredménye. A kitöltők nagyobb része férfi volt, feliratkozóik száma szerint szerepet kaptak a csekély, 100-nál kevesebb, de a legnépszerűbb, 50 000-nél is több feliratkozóval rendelkező csatornák is.

A csatornák tematikáit illetően

leginkább a vlogok és gameplay-ek domináltak, amiket a lifestyle és
az utazás jellegű tartalmak követtek,

de jelen voltak a paródia, a főzés, a zene, a kibeszélők és a tudományok topikjai is. Kiderült, hogy

  • a youtuberek számára fontos a közönséggel való kapcsolattartással és a videósok közötti network építése, és
  • sokan tudatosan saját és egymás csatornáit erősítik közös tartalmak gyártásával.
  • A videósok kétharmada több mint 1 órát foglalkozik a csatornájával naponta, ötödük több mint négy órát áldoz rá.
  • A tartalomgyártás mögött komoly tervezői munka van, a youtuberek közel fele tervezi meg heti, havi bontásban, hogy milyen videót fognak közzétenni. Tízből egy videós ezt a tervet szigorúan követi.
  • Az infrastruktúrába fektetett összeg is komoly méreteket ölt, a videósok ötöde költött félmillió forintnál többet eszközökre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×