eur:
389.64
usd:
362.63
bux:
68662.87
2024. május 8. szerda Mihály

Nem csak bűnözőket gyilkolt az elnöki halálosztag

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Davao polgármestereként halálosztagot működtetett, amelynek célpontjai nemcsak bűnözők voltak, hanem másként gondolkodók és ártatlan civilek is - mondta el a manilai szenátus épületében egy nyugalmazott rendőrtiszt hétfőn, aki maga is részt vett a gyilkosságokban.

Arthur Lascanas egy sajtótájékoztatón újságírók és jogvédők körében könnyeivel küszködve mesélte el, hogy kollégáival együtt elkaptak egy feltételezett emberrablót és családját. A polgármester parancsára azonban nemcsak a bűnöző, hanem várandós felesége, 4-5 éves kisfia, mostohafia és két cselédje is golyót kapott. Duterte állítólag 3 millió pesót (több mint 17 millió forintot) fizetett a munkáért.

Ugyanennyi járt azoknak a rendőrtiszteknek, akik 2003-ban végeztek a polgármesterrel szembeni ellenérzéseiről ismert Jun Pala rádiós újságíróval.

Az átlagos vérdíjak azonban ennél jóval alacsonyabbak voltak, egy emberélet ára 20 ezer (csaknem 120 ezer forint) és 100 ezer peso (majdnem 600 ezer forint) között mozgott - tette hozzá Lascanas.

Martin Anadanar elnöki szóvivő visszautasította a volt rendőrtiszt vádjait. Anadanar szerint "Arthur Lascanas önjelölt bérgyilkos sajtótájékoztatója" felforgató szándékú "politikai drámává fajult".

A múlt évben egy magát bérgyilkosnak nevező férfi egy szenátusi vizsgálóbizottság előtt azt állította, hogy Lascanas volt a davaói halálosztag egyik vezetője. Az akkoriban még rendőrként dolgozó férfi tagadta, hogy szerepet játszott volna a leszámolásokban.

Dutertét számtalanszor vádolták meg azzal, hogy 22 évig tartó polgármestersége idején halálosztagot működtetett a Fülöp-szigetek déli részén található Davaóban. Az évek során Duterte hol elismerte, hol tagadta ennek létét. Nemrég üzletemberek előtt kérkedett azzal, hogy a példamutatás kedvéért ő maga is gyilkolt.

Egyes vádak szerint Duterte elnökként is hasonló módszerekhez folyamodott drogellenes kampányában, amely eddig több ezer ember életét követelte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×