eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor

Kút rejtheti Federico García Lorca földi maradványait

Tömegsírként használt kút rejtheti a nyolcvan éve megölt Federico García Lorca földi maradványait - ebből a feltételezésből kiindulva kezdett újabb kutatásba régészek egy csoportja a dél-spanyolországi Alfacar külterületén.

A Javier Navarro régész vezette kutatócsapat körülbelül egy hónapot szán a munkálatokra, amelynek első része a kutak megtalálásáról és kiásásáról szól, majd ezt követi a feltáró szakasz, amikor speciális szondákkal állapítják meg, hogy valóban rejtenek-e emberi maradványokat ezek a kutak.

A Granada közelében található település mellett hét év alatt ez már a harmadik megkezdett kutatás.

A szakemberek a fennmaradt dokumentumok alapján úgy vélik, hogy a költőt és három társát, Dióscoro Galindo köztársaságpárti tanítót, Francisco Galadí és Joaquín Arcollas torreádorokat ezen a területén végezték ki 1936 augusztusában, egy hónappal a spanyol polgárháború kitörése után.

A világhírű költő haláláról számos feltételezés létezik. Amíg a földi maradványok nem kerülnek elő, nem lehet biztosan tudni, hol és hogyan vesztett életét Federico García Lorca, akit világszerte elismert íróként és költőként tartottak számon. Baloldali meggyőződése és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében.

Az 1939-ben véget ért polgárháborúnak a becslések szerint több mint 100 ezer azonosítatlan áldozata volt, akiket jelöletlen tömegsírokban temettek el. "Egyetlen civilizált országban sem engedhetjük meg, hogy jelöletlen helyekre földeljék el a polgárokat, mintha csak hulladék lennének" - nyilatkozta korábban a tömegsírok utáni kutatást vezető Javier Navarro.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×