INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

nagy imre

kiállítás

szabadka

1956-os forradalom

Nagy Imre személyes tárgyaiból rendeztek kiállítást Szabadkán

InfoRádió / MTI

Nagy Imre mártír miniszterelnököt mint magánembert mutatja be használati tárgyain keresztül a Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke, 60 év - 60 tárgy című kiállítás, amelyet hétfőn nyitottak meg a szabadkai Városi Múzeumban.

A tárlat Nagy Imre eddig be nem mutatott személyes tárgyait vonultatja fel, és ahogy Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a megnyitón kiemelte, a tárgyak által közelebb kerülhetünk az egykori miniszterelnökhöz, szinte olyanná válhat, mint egy személyes ismerős. Magyarázata szerint a tárgyak a huszadik század közepének hétköznapi polgári kultúrájából valók, bármelyikünk szüleinek lehetnek ilyen tárgyai, mégis minden tárgy képes beszélni a tulajdonosáról.

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja arról beszélt, hogy Nagy Imre személye és szerepe ugyan ismert és sokat kutatott, a személyes használati tárgyak azonban betekintést engednek az egykori miniszterelnök fiatalkorába és hadifogságának éveibe is.

A szeptember 30-ig látható kiállítást az 1956-os forradalom hatvanadik, valamint Nagy Imre születésének 120. évfordulója alkalmából rendezték, a tárlat megnyitójának napja pedig a mártír miniszterelnök 1958. június 16-i halálához kapcsolódik.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018