INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Új helyszínen, új programokkal jön a POSZT

InfoRádió
Új központi helyszínen, a Zsolnay Kulturális Negyedben, új programstruktúrában szervezik meg a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozót. A június 9-e és 18-a között látogatható seregszemle turisztikailag hangsúlyosabb fesztivállá kíván válni.

A szakmai zsűri összetételén robbant ki tavaly a Pécsi Országos Színházi Találkozó körüli botrány, amely oda vezetett, hogy több, a versenyprogramba beválogatott társulat visszalépett a megmérettetéstől. Őri László, a seregszemlének hagyományosan otthont adó Pécs városának alpolgármestere úgy fogalmazott, tavaly sokak egy lyukas garast sem adtak volna azért, hogy idén is megrendezik a posztot.

„Az elmúlt egy évben nagyot léptünk előre, olyan törékeny egység jött létre, amit a szakma tarthat meg. Kialakult az a keretrendszer, amiben az idei POSZT-ot le lehet bonyolítani.”

Hegedűs D. Géza elnöklésével Szakmai Tanácsadó Testület kezdte meg az egyeztető munkát, a testületben helyet kaptak a budapesti és vidéki színházak, a független és határon túli színházak, a színházművészeti egyetemek képviselői, valamint a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság vezetői és a Kritikus Céh képviselői is.

Az egyeztetések sikeréről Vidnyászky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatója, a teátrumi társaság vezetője úgy fogalmazott: „nagy öröm, hogy Hegedűs D. Géza vezetésével igazán nyílt szakmai viták zajlanak, őszintén és konstruktívan tudunk együtt lenni. Így, közösen döntöttük azt is el, hogy idén Kovács Dezső és Árkosy Árpád válogatnak majd. Egyszer sem merült az fel, hogy megkérdőjelezzük, szükség van-e erre a találkozóra. Mindnyájunk véleménye, hogy ez a legfontosabb fesztiválja a magyar színházi szakmának.”

A szakmai összefogás mellett megújul a fesztivál felépítése is. Hagyományosan a Pécsi Nemzeti Színházban tekinthető meg a 16 előadásból álló versenyprogram. A Kodály Központban látható az „POSZT bemutatja” elnevezésű, 9 kiemelt előadást, koncertet felvonultató programsorozat. Itt többek között a Kiscsillag zenekar és Lajkó Félix, valamint a Budapest Klezmer Band is fellép majd, az Operaház, az Operettszínház és a Madách Színház mutatkozik be egy-egy előadással.

A POSZT harmadik része pedig, az új helyszínen, a Zsolnay Kulturális Negyedben látogatható eseménysorozata a POSZT Fesztivál lesz, ahol koncentráltan, bérlettel és napi jeggyel is látogathatóan szervezik meg a POSZT további több mint 100 programpontját. Itt évtizedek óta műsoron lévő olyan nagy sikerű előadások, mint a Portugál vagy a Shakespeare összes rövidítve lesz látható, de lesznek alternatív előadások mint Mucsi Zoltán első rendezése az Emigránsok, a versenyprogramból kimaradt, az idei évet fémjelző előadások, gyermek színházi produkciók is látogathatók, valamint koncertek is lesznek Lóci játszik, Magna Cum Laude, Ocho Macho és sokan mások.

A Zsolnay Negyed és a Pécsi Nemzeti Színház között ingyenes buszjárat és városnéző kisvonat segíti a közlekedést. Szűcs Gábor fesztiváligazgató kiemelte a POSZT megújulásának célja, a fesztivál turisztikai vonzerejének megnövelése.

„Összességében a POSZT turisztikai relevanciáját szerettük volna megteremteni, együtt a legendás alapító, Jordán Tamás a közönség és a színház évenkénti találkozásának legnagyobb ünnepe gondolatával.”

A POSZT-ot a kormány idén 65 és fél millió forinttal, Pécs városa pedig 70 millió forinttal támogatja.


A címlapról ajánljuk