INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

inforádió

kultúra

balassi intézet

new york

A magyar modernizmust mutatja be egy fesztivál New Yorkban

InfoRádió

A New York-i Guggenheim Múzeum májusban nyíló, nagyszabású Moholy-Nagy kiállításhoz kapcsolódva "Modernity X Hungary" címmel, a magyar modernizmust bemutató fesztivált szervez a Balassi Intézet. Május 7. és augusztus 14. között koncerteket és fotókiállításokat is tartalmazó New York-i programokról Hammerstein Judit, a Balassi Intézet igazgatója beszélt az InfoRádióban.

„Moholy-Nagy László művészete segítségével ezzel a programsorozattal fel szeretnénk hívni a figyelmet a magyar modernitásra, újító, kísérletező kedvre és a magyar modernitásnak az egyetemeshez való kapcsolódására” - mondta Hammerstein Judit.

„A New York-i Guggenheim Múzeum május 17-én egy nagyszabású tárlatot nyit meg, amely Moholy-Nagy László munkásságának lesz szentelve. Moholy-Nagy László a Bauhaus emblematikus tanára, alkotója és képviselője, számtalan területen kipróbálta magát, legyen az a kísérleti film, fotó, festészet, irodalom, dizájn, ipari formatervezés. Igazító újító, avantgard művész volt, akit valóban ismernek külföldön. Nagyon fontos, hogy éppen New Yorkban és éppen a Guggenheim Múzeumban lesz ez a kiállítás” - emelte ki a Balassi Intézet igazgatója.

Hammerstein Judit hozzátette: „két olyan művészeti területről van szó, amely a magyar modernitás kapcsán könnyen bemutatható: az egyik a zene, a másik az avantgard képzőművészet. A programsorozat május 7-én indul az „Absztrakció és kísérletezés a magyar fotóművészetben” című kiállítással az Almand Dobin Alapítvány New York-i galériában. Kifejezetten Moholy-Nagy László kísérletezői oldalát mutatja be, úgy, hogy bemutatkozik a 20-30-as évek magyar fotóművészete. Lesz egy másik kiállítás, ami szintén a magyar fotóművészetet állítja a középpontba, „Város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben” címmel, ahol Moholy-Nagy László formaművészeti oldalára reflektálunk harminc alkotó munkáinak bemutatásával. E kiállítás keretében egyébként a kortárs fotóművészet is be tud mutatkozni. Ez a kiállítás is az Almand Gallery-ben lesz.”

„Lesznek zenei programok, például egy „Bartók Electrify” című programmal, ami a New York-i Zsidófesztiválhoz is kapcsolódik. Fellép a Balázs Elemér Group a tizenöt éves jubileumi koncertkörútján. A záróesemény Lucas Ligeti új művének ősbemutatója lesz” - mondta a Balassi Intézet igazgatója.

„Nagyon izgalmasnak ígérkezik az a program, amelyet a Guggenheim Múzeummal együtt szervez a Balassi Intézet: a magyar elektronikus zene 60-70-es évekbeli képviselőinek munkái mutatkoznak be, videoprojekciókkal kísérve. Egészen bizonyos, hogy ez el fogja nyerni a New York-i közönség tetszését” - hangsúlyozta Hammerstein Judit.

Kapcsolódó hang

A magyar modernizmust mutatja be egy fesztivál New Yorkban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018