eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A magyar modernizmust mutatja be egy fesztivál New Yorkban

A New York-i Guggenheim Múzeum májusban nyíló, nagyszabású Moholy-Nagy kiállításhoz kapcsolódva "Modernity X Hungary" címmel, a magyar modernizmust bemutató fesztivált szervez a Balassi Intézet. Május 7. és augusztus 14. között koncerteket és fotókiállításokat is tartalmazó New York-i programokról Hammerstein Judit, a Balassi Intézet igazgatója beszélt az InfoRádióban.

„Moholy-Nagy László művészete segítségével ezzel a programsorozattal fel szeretnénk hívni a figyelmet a magyar modernitásra, újító, kísérletező kedvre és a magyar modernitásnak az egyetemeshez való kapcsolódására” - mondta Hammerstein Judit.

„A New York-i Guggenheim Múzeum május 17-én egy nagyszabású tárlatot nyit meg, amely Moholy-Nagy László munkásságának lesz szentelve. Moholy-Nagy László a Bauhaus emblematikus tanára, alkotója és képviselője, számtalan területen kipróbálta magát, legyen az a kísérleti film, fotó, festészet, irodalom, dizájn, ipari formatervezés. Igazító újító, avantgard művész volt, akit valóban ismernek külföldön. Nagyon fontos, hogy éppen New Yorkban és éppen a Guggenheim Múzeumban lesz ez a kiállítás” - emelte ki a Balassi Intézet igazgatója.

Hammerstein Judit hozzátette: „két olyan művészeti területről van szó, amely a magyar modernitás kapcsán könnyen bemutatható: az egyik a zene, a másik az avantgard képzőművészet. A programsorozat május 7-én indul az „Absztrakció és kísérletezés a magyar fotóművészetben” című kiállítással az Almand Dobin Alapítvány New York-i galériában. Kifejezetten Moholy-Nagy László kísérletezői oldalát mutatja be, úgy, hogy bemutatkozik a 20-30-as évek magyar fotóművészete. Lesz egy másik kiállítás, ami szintén a magyar fotóművészetet állítja a középpontba, „Város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben” címmel, ahol Moholy-Nagy László formaművészeti oldalára reflektálunk harminc alkotó munkáinak bemutatásával. E kiállítás keretében egyébként a kortárs fotóművészet is be tud mutatkozni. Ez a kiállítás is az Almand Gallery-ben lesz.”

„Lesznek zenei programok, például egy „Bartók Electrify” című programmal, ami a New York-i Zsidófesztiválhoz is kapcsolódik. Fellép a Balázs Elemér Group a tizenöt éves jubileumi koncertkörútján. A záróesemény Lucas Ligeti új művének ősbemutatója lesz” - mondta a Balassi Intézet igazgatója.

„Nagyon izgalmasnak ígérkezik az a program, amelyet a Guggenheim Múzeummal együtt szervez a Balassi Intézet: a magyar elektronikus zene 60-70-es évekbeli képviselőinek munkái mutatkoznak be, videoprojekciókkal kísérve. Egészen bizonyos, hogy ez el fogja nyerni a New York-i közönség tetszését” - hangsúlyozta Hammerstein Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×