eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Határsértő" művészek és formabontó produkciók a tavaszi fesztiválon

"Határsértő" művészekkel, formabontó produkciókkal várja látogatóit az április 8-án induló 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF): a közönség hallhat kortárssal házasított Brandenburgi versenyeket, meghallgathatja a milánói Scala zenekarának Mahler-Mozart-műsorát vagy épp Horváth Kornél, Lantos Zoltán és a kínai szájorgonista, Vu Vej koncertjét, és újra jön az "egyszemélyes osztrák ütőegyüttes", Martin Grubinger is.

A dzsesszzongoristaként és klasszikus mesterművek műfajforgató átdolgozójaként is egyaránt ismert amerikai Uri Caine 2015 őszén meglepő projekttel állt elő. A Svéd Kamarazenekarral közös Brandenburg-projektben az európai zene egyik mérföldkövét, Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A projekt első világturnéján Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával, ez a produkció hallható április 13-án a Zeneakadémia nagytermében.

A milánói Scala zenekara a mahleri repertoár egyik csúcsteljesítményét, az V. szimfóniát szólaltatja meg egy Mozart-mű, a g-moll szimfónia (K. 550) társaságában. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében adandó április 14-i koncerten a zenekar élén a karizmatikus koreai dirigens, Mjung-vun Csung áll majd, akit az egyik legjelentősebb távol-keleti karmesterként tartanak számon - írják a fesztivál sajtóközleményében. Mjung-vun Csung elismertségét jelzi, hogy lemezfelvételre csábította a dél-koreai fővárosba az egyik legtekintélyesebb német kiadót. A dirigens csaknem egy évtizednyi zeneigazgatósága alatt - tavalyi, váratlan lemondásáig - sokak szerint soha nem látott fejlődésen ment keresztül a Szöuli Filharmonikus Zenekar.

Az idei tavaszi fesztiválra visszatér Budapestre az ütőhangszeres virtuóz, Martin Grubinger, aki április 24-én a nemrég Ennio Morriconéval turnézó debreceni Kodály Kórus, valamint a Percussive Planet Ensemble és a Magyar Rádió Gyermekkórusa társaságában adja elő a 20. századi zene örökzöld kórusművét, a Carmina Buranát. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó koncert műsorán a neves török zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say két évvel ezelőtt Lübeckben bemutatott új műve is helyet kap.

A legendás Trio Stendhal egykori tagja, a különleges és egyedi technikájának köszönhetően ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt Kölnben, a Múzeumok éjszakáján adott először koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Vu Vejjel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre - egy földrészeken átívelő világzenei produkció. Mindhárom művész markáns egyéniség, közös előadásuk - nem is beszélve a kínai szájorgonáról - igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat április 23-án a Bálnában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×